Therapietrouw

Bij behandeling van een chronische ziekte als Multiple Sclerose is het noodzakelijk de medicatie voor de Multiple Sclerose behandeling te nemen volgens voorschrift. Wat betekent in de juiste dosering, de juiste frequentie en juiste toedieningsroute. Dit noemen we therapietrouw. Waarom is therapietrouw belangrijk?

Immunomodulerende Multiple Sclerose behandelingen neemt u niet af en toe, het is in feite een onderhoudsbehandeling en therapietrouw is hierbij cruciaal. Het is een behandeling die het  Multiple Sclerose ziekteproces op de langere termijn positief beïnvloedt. Om uzelf te verzekeren van het best mogelijke resultaat van een immunomudulerende Multiple Sclerose behandeling is het dus raadzaam om therapietrouw te zijn en het behandelplan volgens voorschrift vol te houden. Alleen op die manier haalt u het optimale resultaat uit uw Multiple Sclerose behandeling.


Mogelijk denkt u op enig moment te kunnen stoppen met een Multiple Sclerose behandeling. Zeker wanneer u tijdelijk minder klachten hebt, kunt u in de verleiding komen om alle medicatie weg te gooien. Al zijn klachten niet altijd zichtbaar of voelbaar, toch is de therapie nodig, bijvoorbeeld om het voortschrijden van Multiple Sclerose af te remmen. Het is belangrijk om deze voornemens altijd te bespreken met uw arts. Ook wanneer u een Multiple Sclerose behandeling slordig of niet precies volgens voorschriften opvolgt, geeft dat ‘ruis’ in de behandeling. Allerlei problemen die zich bij Multiple Sclerose kunnen voordoen, zijn dan moeilijker thuis te brengen. Door de aanwijzingen van uw arts en verpleegkundige precies op te volgen, kun u uzelf en uw zorgteam veel onzekerheden besparen en het optimale uit uw Multiple Sclerose behandeling halen. De zorgverlener kan uw vragen dan beter op waarde schatten en u beter adviseren. Zo maakt u samen met uw behandelteam de beste Multiple Sclerose behandeling mogelijk.


Het is dus van belang om u vooraf goed te informeren over de verschillende immunomodulerende Multiple Sclerose behandelingen; over de toedieningsroute, hoe vaak het toegediend moet worden, de werking en de mogelijke bijwerkingen. Zorg ervoor dat u kiest voor een Multiple Sclerose behandeling die bij u past, zodat het makkelijker voor u is een behandeling volgens voorschrift vol te houden en u daarmee het optimale resultaat behaalt.

 

Klik hier voor het interview met Dr. G. Hengstman over MRI guided treatment
Klik hier voor het interview met Sonja de Jong van het Zuwe Hofpoortziekenhuis over Therapietrouw