Multiple Sclerose, Multipele Sclerose of Multiple Sclerosis?

Multiple Sclerose, Multipele Sclerose en Multiple Sclerosis zijn een paar voorbeelden van de vele verschillende schrijfwijzen die worden gehanteerd voor het voluit schrijven van de afkorting MS. Daardoor ontstaan over de voluit te schrijven naam nogal wat misverstanden. Soms wordt Multipele Sclerose gebruikt,soms Multiple Sclerose. Daarnaast wordt tevens de Engelse benaming gebruikt: Multiple Sclerosis. Minimale verschillen, maar toch is het van belang om te weten wat de juiste schrijfwijze is voor het voluit schrijven van MS.

De juiste schrijfwijze voor de ziekte is Multiple Sclerose. Dit is de Nederlandse benaming. Hierin komt dus geen extra ‘e’ na de ‘p’ in Multiple. In het Engels is een kleine variatie hierop en wordt MS geschreven met de letters ‘is’ in plaats van de ‘e’ aan het eind van Sclerose. De juiste schrijfwijze in het Engels is Multiple Sclerosis.

De naam van de ziekte heeft te maken met de vorm van de ziekte. Bij Multiple Sclerose vallen immuuncellen het beschermlaagje van de zenuwuitloper aan, de myeline. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de hersenen. Hierbij is er vaak sprake van meerdere ontstekingshaarden en daar komt het eerste gedeelte van de naam van de ziekte vandaan: Multiple.

In de regel komt de ontsteking die het gevolg is van Multiple Sclerose na enkele weken tot rust en kan er herstel van het zenuwweefsel en de myeline optreden. De informatieoverdracht herstelt hierdoor en de Multiple Sclerose klachten verdwijnen of worden minder. Dit herstel is helaas niet altijd volledig. Uitgebreide ontstekingen veroorzaakt door een relapse laten vaak een litteken achter in het zenuwweefsel waardoor er restverschijnselen van de Multiple Sclerose klachten kunnen blijven. Hier komt het tweede gedeelte van de naam van de ziekte vandaan: Sclerosis. Dit betekent littekens. Vertaald in het Nederlands betekent de naam Multiple Sclerose dus “meerdere littekens”.

Samengevat zijn de juiste schrijfwijzes: Multiple Sclerose in het Nederlands en Multiple Sclerosis in het Engels.

Meer over de werking van Multiple Sclerose is beschikbaar op de pagina’s ‘Wat is MS’ en MS en het centrale zenuwstelsel’