Blaas- en darmproblemen

Problemen met de blaas als Multiple Sclerose klacht komen veel voor, maar ook bij mensen die geen Multiple Sclerose hebben.
Plasproblemen als Multiple Sclerose klacht ontstaan doordat de blaas en/of de sluitspier van de plasbuis niet goed meer werkt. De blaas is een soort rekbare ballon die kan samentrekken om de urine naar buiten te persen. Daarbij ontspant de sluitspier zich even. U begrijpt al wat er allemaal mis kan gaanals u last krijgt van deze Multiple Sclerose klacht: de sluitspier houdt de zaak niet goed afgesloten of de blaaswand trekt niet goed samen. Soms komen beide verschijnselen tegelijkertijd voor. Veel mensen met Multiple Sclerose kennen perioden waarin ze last krijgen van deze Multiple Sclerose klacht en minder controle hebben over hun blaas. De Multiple Sclerose klacht kan verschillend zijn per persoon. De één heeft als gevolg van deze Multiple Sclerose klacht moeite om te beginnen met plassen, de ander met het volledig uitplassen zodat er resturine in de blaas achter blijft (retentieklachten). Ook kan het voorkomen dat het plassen direct al op gang komt bij de eerste signalen van een voller wordende blaas.

Verminderde controle over de blaas als Multiple Sclerose klacht


Een verminderde controle over de ontlasting komt minder vaak voor als Multiple Sclerose klacht. Wel hebben mensen met Multiple Sclerose die minder lopen nogal eens klachten over verstopping ofwel obstipatie. Het moeilijk ophouden van de ontlasting na de eerste aandrang is een Multiple Sclerose klacht die zich weinig voordoet.

Aanpak van blaasproblemen als Multiple Sclerose klacht

De aanpak van blaasproblemen als Multiple Sclerose klacht is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn drie soorten problemen te onderscheiden:
• overmatige aandrang (urge-incontinentie)
• het lekken van urine bij lichamelijke belasting (stressincontinentie)
• en retentieklachten.

Bij urge- en stressincontinentie kunt u medicijnen gebruiken die de overmatige aandrang bij deze Multiple Sclerose klacht wat afremmen. U kunt ook incontinentiematerialen overwegen voor meer zekerheid. Daarnaast is het mogelijk om ’s nachts de productie van urine af te remmen met hormonen zoals het antidiuretisch hormoon. Verder kan een fysiotherapeut u helpen deze Multiple Sclerose klacht te bestrijden door oefeningen van de bekkenbodemspieren, waardoor u een betere controle krijgt over uw sluitspieren. Dit geldt vooral voor vrouwen die hebben gebaard.

De behandeling van retentieklachten (het niet volledig leeg kunnen plassen van de blaas) als Multiple Sclerose klacht is lastiger. Doordat er urine in de blaas achterblijft, neemt de kans op blaasontstekingen toe. Wanneer de achterblijvende urine zich teveel ophoopt, dan is het soms nodig om de blaas één of meer malen per dag te ledigen via een katheter. Een bezoek aan een uroloog geeft vaak meer duidelijkheid en kan veel leed voorkomen of verminderen bij deze Multiple Sclerose klacht.

Dieet als middel om blaasproblemen als Multiple Sclerose klacht te bestrjden

Verstopping of obstipatie als Multiple Sclerose klacht vraagt in veel gevallen om een aangepast dieet. Met voldoende ruwe vezels, fruit, groene groenten en voldoende drinken (minimaal 2-3 liter per dag), is verstopping in veel gevallen al te voorkomen. Ook het eten van pruimen wil nogal eens helpen bij deze Multiple Sclerose klacht. Pas wanneer een dieet niet effectief is, kunt u ook gebruik maken van laxerende middelen. Mensen met ernstige obstipatie kunnen ook last hebben van aanvallen van diarree. Dit heeft te maken met het gisten van ontlasting die te lang in de darmen aanwezig is. Merkwaardig genoeg bestaat de aanpak van een dergelijke vorm van diarree uit meer laxeren!