Concentratie- en geheugenproblemen

Een van de verschijnselen van Multiple Sclerose zijn geheugen- en concentratiestoornissen. In principe verandert Multiple Sclerose niets aan uw intelligentie. Hooguit merkt u dat u minder dingen tegelijkertijd kunt uitvoeren dan vroeger, maar vaak is dat ook gewoon een leeftijdseffect en niet noodzakelijk een Multiple Sclerose klacht. Bij Multiple Sclerose kunnen wel stoornissen in geheugen, concentratie en denkvermogen optreden.

Deze worden veroorzaakt door veranderingen in de zenuwcellen van de hersenen omdat de myeline, het isolatiemateriaal om de zenuwuitlopers, aangetast wordt als gevolg van de Multiple Sclerose. Dit is het gevolg van geactiveerde immuuncellen die het beschermlaagje van de zenuwuitlopers (myeline) aanvallen en beschadigen. Myeline functioneert als isolatie materiaal van zenuwuitlopers en zorgt voor een snellere, sprongsgewijze  signaaloverdracht van de hersenen naar het lichaam, en andersom. Als gevolg van de aanvallen veroorzaakt door Multiple Sclerose wordt de myelinelaag dunner. De informatieoverdracht via de zenuwvezels kan hierdoor verslechteren.

Als er iets mis is met ons denkvermogen, dan spreken we van storingen in de cognitieve functies.

Wat is er te doen aan concentratie- en geheugenproblemen als Multiple Sclerose klacht?


Als gevolg van deze problemen kan het geheugen  minder worden en dan vooral de herinnering aan recente zaken (het ‘korte termijn geheugen’). Soms is het een gevolg van concentratieproblemen, bijvoorbeeld omdat u gespannen bent, vermoeid of terneergeslagen. Vaak zit dit trouwens echt tussen de oren: zodra uw interesse en betrokkenheid bij de dingen om u heen afnemen, neemt u ook minder uit die omgeving op. En aangezien uw interesse en betrokkenheid daar weer onder te lijden hebben, is daarmee een vicieuze cirkel gevonden.

Herken deze  klachten en doorbreek deze cirkel zo snel mogelijk. Praat erover, in elk geval met uw partner en naasten, maar ook met uw behandelend arts. Soms biedt een geheugentraining mogelijkheden, maar de ouderwetse methode met lijstjes en een strak bijgehouden agenda is ook prima.