Evenwicht- en coördinatiestoornissen

Evenwicht- en coordinatiestoornissen kunnen ook voorkomen als Multiple Sclerose klacht. ‘Gewoon’ lopen gaat meestal vanzelf en doen we zonder er bij na te denken. Zonder er bij stil te staan vindt een uitgebalanceerd samenspel van evenwicht, ritme en kracht plaats om het lichaam in de juiste positie te houden terwijl de ene voet zich voor de andere plaatst. Ons evenwicht en de samenwerking van spieren worden gecontroleerd door de kleine hersenen. Als u bijvoorbeeld wilt gaan lopen, dan bedenken eerst de grote hersenen wat ongeveer de bedoeling is. De kleine hersenen veranderen deze wens in een soepel gecoördineerd plan waarin precies de juiste spieren op exact het juiste moment werken. Daar komen heel wat zenuwen uit de grote en de kleine hersenen bij kijken. Het is dus niet vreemd dat een verstoorde prikkelgeleiding  in dit gebied grote gevolgen heeft voor het voortbewegen en evenwicht- en coordinatiestoornissen als Multiple Sclerose klacht veroorzaakt.
Daarnaast kunnen bewegingen waarbij coördinatie en evenwicht belangrijk zijn zoals een kopje thee inschenken als gevolg van deze Multiple Sclerose klacht heel lastig worden.

Eerder is al beschreven dat slikken, spreken en ‘gewoon’ lopen lastiger kan gaan waardoor mensen in uw omgeving anders kunnen reageren. Mensen kunnen als gevolg van deze Multiple Sclerose klacht zelfs denken dat u dronken bent, zeker als u ook moeilijkheden heeft met spreken.

Wat is er te doen aan evenwicht- en coordinatiestoorissen als Multiple Sclerose klacht?


Er zijn een paar praktische handigheidjes waar u veel aan kunt hebben bij deze Multiple Sclerose klacht:
• Een beetje wijdbeens gaan lopen met wat kleinere pasjes kan bijvoorbeeld helpen het gebruik van een wandelstok of rollator uit te stellen.
• Creëer houvast in douche en toilet in de vorm van beugels.
•  Zorg ook voor slimme steunpuntjes voor uw arm bij de eettafel, de make-up spiegel of de wastafel.
• Verwijder in elk geval de losse kleedjes, drempels en andere struikelblokken in uw huis en werkomgeving.
• Mocht uw hoofd te erg beven, vraag dan om een zachte, stevige nekkraag.
• Ook zijn er medicijnen die coördinatiestoornissen als Multiple Sclerose klacht kunnen verbeteren.Vraag uw behandelend arts naar de mogelijkheden.

Een bijzondere Multiple Sclerose klacht betreft de ‘nystagmen’: korte, snelle, heen en weergaande bewegingen van de oogspieren. Tijdens het lezen kan een liniaal langs de regels helpen om de ogen op het rechte spoor te houden. In ernstige gevallen van deze Multiple Sclerose klacht is het soms prettig om één oog af te plakken.