Gevoelsstoornissen

Multiple Sclerose veroorzaakt klachten doordat het beschermlaagje (myeline) van de zenuwlopers wordt aangevallen en beschadigd door immuuncellen. Myeline als beschermlaag zorgt voor een snelle, soepele sprongsgewijze informatieoverdracht. Wanneer de myeline beschadigd raakt, als gevolg van Multiple Sclerose, verloopt de informatieoverdracht niet meer soepel. Gevoelszenuwen zijn zenuwen en daarom kunnen, als gevolg van een aangetaste myelinelaag Multiple Sclerose klachten als gevoelsstoornissen ontstaan.


U merkt dan dat de tastzin (‘het gevoel’) in delen van uw huid verandert in een prikkelende, branderige of gevoelloze sensatie. Sommigen kunnen het alleen omschrijven als een ‘vreemd gevoel’ of als een ‘band’ om hun buik of knie. Anderen spreken van een soort elektrische schok langs hun rug, armen en soms benen wanneer ze hun nek naar voren buigen (het zogenaamde teken van Lhermitte). Op zich verlopen deze verschijnselen in pieken en dalen, al kan het wel zijn dat de perioden langer worden naarmate de Multiple Sclerose voortschrijdt. Er kunnen dus perioden voorkomen waarin lopen, schrijven of knoopjes dichtmaken niet meer gaat zoals u wilt.


En pas op: wanneer u last heeft van deze Multiple Sclerose klachten  voelt u ook minder goed dat iets te heet is om vast te pakken. Wees dus voorzichtig met koken, afwassen, strijken etcetera.


Wat is er te doen aan deze Multiple Sclerose klachten?

Aan deze gevoelsstoornissen als gevolg van Multiple Sclerose valt niet zo heel veel te doen. Gelukkig zijn er wel wat hulpmiddelen beschikbaar om deze Multiple Sclerose klachten draaglijker te maken. Zo kan een zachte nekkraag voorkomen dat u uw nek te veel buigt. Een ergotherapeut(e) kan u niet alleen handige trucs leren, maar weet ook welke slimme hulpstukjes u kunnen helpen om, bijvoorbeeld, uw overhemd wél zelf dicht te kunnen knopen ondanks de klachten.


De fysiotherapeut(e) kan u helpen met lopen en ook een goed bewegingsschema opstellen, dat u helpt om langer mobiel en zelfstandig te blijven. Verschijnselen van overprikkelbaarheid kunnen wel afgezwakt worden met medicatie. Vraag uw behandelend arts naar de mogelijkheden om deze klachten aan te pakken.