Pijn

Pijn als Multiple Sclerose klacht is er in vele soorten en iedereen heeft een eigen pijngrens. Op de volgende pagina’s wordt kort een aantal veel voorkomende pijnklachten als Multiple Sclerose klacht beschreven.

Pijnaanvallen als Multiple Sclerose klacht

Veel mensen met Multiple Sclerose hebben regelmatig last van pijnaanvallen als Multiple Sclerose klacht. De aanvallen duren een paar seconden of hooguit een paar minuten, maar kunnen wel vaker op een dag voorkomen.
De pijn wordt meestal niet direct door Multiple Sclerose veroorzaakt, maar door de kleine ontstekingen in de zenuw, die maken dat de zenuw eerder reageert op prikkels.
Dit verklaart waarom relatief kleine prikkels als kou (tandenpoetsen, drinken) pijnaanvallen als Multiple Sclerose klacht kunnen veroorzaken. Pijnstillers maken de zenuwen minder gevoelig voor zulke prikkels en kunnen dus goed helpen bij deze Multiple Sclerose klacht. Daarnaast zijn bijzondere behandelingen mogelijk, waarbij kleine stroompjes door het pijnlijke gebied worden gestuurd. Uw arts of fysiotherapeut(e) weet daar meer van.

Chronische pijn als Multiple Sclerose klacht


Er zijn in principe drie vormen van aanhoudende pijn bij Multiple Sclerose:  .

Pijnlijke prikkelingen in armen of benen als Multiple Sclerose klacht

Meestal is dit een branderig, prikkelend, zeurend of kloppend gevoel dat steeds aanwezig is. De pijn neemt vaak toe als het donker wordt en bij weersveranderingen. In tegenstelling tot pijnaanvallen is deze chronische pijn juist gevoelig voor warmte. Een lauw bad, ijskompressen of ‘cool packs’ van de apotheek helpen dan ook vaak prima bij deze Multiple Sclerose klacht. Een steunkous kan het nare gevoel van prikkeling veranderen in een niet onaangenaam gevoel van druk en stevigheid. Pijnstillers kunnen helpen, maar een psychologische therapie die u leert omgaan met ongewenste pijn en prikkeling, is zeer effectief en aanbevelenswaardig bij deze Multiple Sclerose klacht.

Pijn in de onderrug als Multiple Sclerose klacht

Deze pijn ontstaat wanneer de rugspieren door Multiple Sclerose te zwak zijn geworden om uw wervelkolom gewoon recht te houden. Scheefzakken maakt dat sommige spieren gaan proberen de zaak toch recht te houden, met pijn en stijfheid als Multiple Sclerose klacht. Op een gegeven moment wordt het lastig nog een houding te vinden die helemaal pijnvrij is en blijft. Voorkómen is ook bij deze Multiple Sclerose klacht beter dan genezen. Wacht niet tot u deze Multiple Sclerose klacht krijgt, maar besteedt nu al aandacht aan een goede houding. Uw arts of fysiotherapeut(e) kan u daarbij helpen. Mocht u desondanks toch deze Multiple Sclerose klacht krijgen, dan zijn pijnstillers en intensieve fysiotherapie de aangewezen weg.

Pijnlijke krampen door spasticiteit als Multiple Sclerose klacht

Deze Multiple Sclerose klacht is in feite een vorm van stijfheid of spasticiteit, die hiervóór al werd besproken. De pijn bij deze Multiple Sclerose klacht is doorgaans ’s nachts het ergst, wat betekent dat uw broodnodige nachtrust in het geding is. Het toverwoord bij deze vorm van pijn is ontspanning: niet alleen van de betreffende spier, maar ook van uzelf. Als u gespannen bent, voelt u meer pijn en zult u letterlijk krampachtiger reageren. Lichamelijk en geestelijk ontspannen (yoga, een massage, een bad, een boek lezen) is daarom de basis voor de aanpak van deze Multiple Sclerose klacht. U kunt hierbij denken aan contact met lotgenoten voor (wederzijds) begrip en geestelijke ondersteuning of massage van de aangedane plek waardoor de spier ontspant en warm wordt.