Stemmingsstoornissen

Depressiviteit kan ook optreden bij Multiple Sclerose. Dit wordt gekenmerkt door abnormale depressieve stemming die gepaard gaat met het verlies van plezier in vrijwel alle activiteiten. Als dit gevoel bijna de gehele dag aanhoudt , gedurende ten minste twee weken is er sprake van een depressie. 

De oorzaak staat soms rechtstreeks in relatie met de ziekte (omdat Multiple Sclerose kleine beschadigingen kan geven in de hersenen). Maar vaak zijn de klachten eerder een reactie op het moeten leren omgaan met Multiple Sclerose. Er kan ook sprake zijn van depressieve gevoelens  die schuilgaan achter een ogenschijnlijk opgewekte stemming.

De gevolgen van Multiple Sclerose symptomen voor de kwaliteit van leven zijn sterk wisselend. Veel hangt af van de manier waarop u met de verschillende symptomen omgaat en hoe u deze zelf ervaart. In het begin zult u elk uitvalsverschijnsel van uw lichaam als gevolg van Multiple Sclerose misschien als een ramp ervaren. Maar na verloop van tijd leert u hier beter mee omgaan en kunt u zich instellen op de dingen die u wél kunt ondanks de klachten,waar u als gevolg van de Multiple Sclerose,  last van heeft. Dat is niet een kwestie van één dag maar van een heel proces dat inspanning en tijd vraagt. Niet alleen van uzelf maar ook van uw directe omgeving.

Depressies zijn over het algemeen goed te behandelen. Er is veel informatie te vinden over de symptomen en behandeling van depressies. Aarzel vooral niet om hierbij de hulp in te roepen van een maatschappelijk werker, een psycholoog of psychiater. Bij milde depressieve gevoelens bij Multiple Sclerose helpt het om regelmatig uw gevoelens te uiten tegen iemand die u vertrouwt. Bij ernstige depressies kunt u in overleg met uw arts kijken of u in aanmerking komt voor geneesmiddelen tegen depressiviteit waarmee uw stemming kan verbeteren, zodat u weer in staat bent om uw dagelijkse activiteiten op te pakken.

Meer over depressie en stemmingen  en Multiple Sclerose vindt u onder Emoties.