Stijfheid of spasticiteit

U kunt ook spierstijfheid of spasticiteit ervaren als Multiple Sclerose klant. Bij spierstijfheid of spasticiteit is er sprake van onwillekeurige samentrekkingen van de spier. Zo kunnen bepaalde commando’s vanuit de hersenen verdwijnen waardoor de spier bijvoorbeeld alleen nog signalen ontvangt om zich aan te spannen en geen signalen meer ontvangt dat de spier zich kan ontspannen. Dit kan krampen veroorzaken als Multiple Sclerose klacht, en ook zorgen dat een arm of been in een onhandige stand wordt getrokken. Onverwachte bewegingen komen ook voor als Multiple Sclerose klacht.

Een bekende beweging is het schokken van het been bij het bewegen of aanraken van de
voetzool. Vreemd genoeg worden deze verschijnselen versterkt door een volle blaas, verstopping (obstipatie) en doorligplekken.

Deze Multiple Sclerose klacht kan ook door flinke warmte en strak zittende kleding actief worden en de aangetaste zenuw onverwacht aan het werk zetten, met krampen of vreemde bewegingen als resultaat.

Wat is er te doen aan spierstijfheid of spasticiteit als Multiple Sclerose klacht?

Om spierstijfheid of spasticiteit als Multiple Sclerose klacht te verminderen is het belangrijk tijdig het toilet op te zoeken en met voldoende drinken en vezelrijke voeding de darmen in beweging te houden. IJskompressen of zelfs speciale koelpakken kunnen op de aangedane plekken verlichting brengen bij deze Multiple Sclerose klacht. Daarnaast kunt u proberen om snelle bewegingen te vermijden en leren om waar mogelijk liever rustige, langzamer bewegingen te maken. Ontspanningsoefeningen passen hier goed bij. Mocht de ongehoorzaamheid van uw spieren u echt gaan belemmeren, dan kan uw arts u bepaalde medicijnen geven. Deze moeten exact worden gedoseerd voor het juiste effect en hebben vaak vervelende bijwerkingen. Om deze reden wordt de keuze voor bepaalde medicijnen weloverwogen en in nauw overleg met uw arts gemaakt.
Als Multiple Sclerose klacht kan een verstijving op den duur vergroeiing van de gewrichten veroorzaken. Ook hier is de fysiotherapeut(e) uw rots in de branding. Deze kan verstijving en vergroeiing als Multiple Sclerose klacht zo veel mogelijk helpen voorkomen en weet ook alles van hulpmiddelen die gewrichten op het rechte spoor houden.