Vermoeidheid

Vermoeidheid is een Multiple Sclerose klacht waarmee bijna iedereen te maken krijgt. Deze Multiple Sclerose klacht heeft weinig te maken met nachtrust. Het is eerder alsof alles in uw lichaam op een lager pitje staat. Uw normale taken en activiteiten kosten meer energie dan normaal, en vervelend genoeg maakt vermoeidheid u ook vatbaarder voor andere Multiple Sclerose klachten.

Het is verstandig - noodzakelijk zelfs - uw werktempo en levensstijl aan te passen aan wat u wél kunt, ondanks de vermoeidheid. Dus geen uitputtende sport of activiteit. Bewegen is heel goed, maar houdt het bij sporten als zwemmen, wandelen en gymnastiek.

Wat is er te doen aan Multiple Sclerose klacht vermoeidheid?

Om deze Multiple Sclerose klacht tegen te gaan is rust nemen heel goed, maar verloren energie inhalen met een keer goed slapen is er niet of nauwelijks bij. Vooruitdenken en dagplanningen maken, waarin rust een belangrijke rol speelt, is eigenlijk het allerbeste. Afspraken maken,  over wie wat doet in werk en huishouden, helpt u daarbij en zorgt meteen,  dat uw beperkingen als gevolg van deze Multiple Sclerose klacht het normale leven van u en uw omgeving zo min mogelijk in de weg komen te staan.

De belangrijkste bestrijding van deze Multiple Sclerose klacht ligt - zoals bij eigenlijk alle symptomen van Multiple Sclerose bij uzelf en uw onmiddellijke omgeving, maar schroom niet om bij vragen of twijfels uw arts te bellen.
Bij ernstige vermoeidheid als  Multiple Sclerose klacht kan deze kijken of bepaalde medicijnen zouden kunnen helpen. En mocht uw vermoeidheid meer dan één oorzaak hebben - bijvoorbeeld bloedarmoede of een sluimerende infectie naast de Multiple Sclerose, dan is het natuurlijk belangrijk deze zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Vraag uw behandelend arts naar de mogelijkheden.

Daarnaast kan uw arts ook bemiddelen met instanties, die uw taken kunnen verlichten. Denk aan wijkverpleging, thuiszorg, een maaltijddienst of een ergotherapeut(e), die kunnen u helpen om zo goed mogelijk te leren omgaan met de energie die u hebt.