Leven met MS - inleiding

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over uw gezondheid. Pieken en dalen kunnen zich in een leven met Multiple Sclerose voordoen met tussenpozen van jaren, maar ook van maanden. Die onvoorspelbaarheid heeft invloed op het dagelijks leven, maar ook op de toekomstplannen. U zult tijd nodig hebben om dit gegeven te accepteren en te verwerken.

Op enig moment zult u toch meer willen weten over leven met Multiple Sclerose en op zoek gaan naar informatie. Artsen en patiënten verenigingen zijn goede informatiebronnen voor informatie over Multiple Sclerose. Uw dagelijks leven met Multiple Sclerose en ook uw toekomst worden nooit meer hetzelfde als voor de diagnose, maar de meeste mensen met Multiple Sclerose slagen erin om zelf te bepalen hoe zij hun leven leiden.

Kennis helpt om te leven met Multiple Sclerose

Kennis is belangrijk voor iemand met Multiple Sclerose. Kennis kan helpen om de gevolgen van een chronische ziekte as Multiple Sclerose op uw dagelijks leven zo veel mogelijk te beperken. Kennis betekent hier zowel kennis van de feiten: wat gebeurt er in uw lichaam, als kennis van het eigen lichaam.

Feitelijke kennis over de ziekte is een goed middel tegenongerijmde angsten en maakt betere keuzes mogelijk. Er zijn veel misverstanden over Multiple Sclerose en naarmate u zich meer verdiept in de beschikbare informatie, des te beter krijgt u inzicht in wat deze ziekte eigenlijk is en wat dat voor uw leven kan betekenen.


Daarnaast betekent kennis ook luisteren naar uw lichaam. Juist omdat iedereen zijn eigen ziekte proces meemaakt is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en uw activiteiten daarop aan te passen. Naarmate u meer naar uw lichaam luistert kunt u ook beter bepalen wat u wel en niet kunt. Dit is goed voor uw verwachtingen en helpt om teleurstellingen te voorkomen


Belangrijke kennisbronnen voor informatie over leven met Multiple Sclerose zijn de neuroloog, de MS verpleegkundige en de huisarts. Veel wetenschappelijke en praktische informatie is te vinden op bijvoorbeeld deze site, maar ook op de websites van bijvoorbeeld de patiëntenverenigingen.