MS en autorijden

Autorijden en Multiple Sclerose is combinatie waarvoor meestal op de duur aanpassingen nodig zullen zijn. Autorijden zal door Multiple Sclerose meestal geleidelijk aan minder goed gaan. Multiple Sclerose en autorijden wordt lastiger en gevaarlijk als u als gevolg van de Multiple Sclerose minder goed gaat zien of kracht verliest. Autorijden met Multiple Sclerose door iemand die niet goed in staat is om dit verantwoord te doen, is zelfs strafbaar als hij toch aan het verkeer deelneemt.  Als u gaat autorijden met Multiple Sclerose en een ongeluk veroorzaakt als gevolg van beperkingen door Multiple Sclerose, heeft u de kans dat de verzekeringsmaatschappij het schadebedrag bij u gaat terugvragen.

Voordat u met Multiple Sclerose gaat autorijden is het goed de volgende punten door te nemen:

  • Wanneer u een chronische ziekte heeft zoals Multiple Sclerose, bent u niet verplicht dit te melden aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Toch wordt meestal aangeraden dit wel te doen, en een verklaring van rijgeschiktheid aan te vragen. Dit kan bij het CBS. 
  • Een verklaring van rijgeschiktheid is iets anders dan goed kunnen rijden, de rijvaardigheid. Bij rijgeschiktheid gaat het erom dat of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om een auto te besturen. Rijvaardigheid is dat wat u tijdens de rijlessen leert. 
  • Meestal heeft een rijgeschiktheidsverklaring een beperkte geldigheid variërend van 1 tot 5 jaar. Hierna moet u dit opnieuw laten beoordelen. 
  • Afhankelijk van uw Multiple Sclerose symptomen, kunt u een rijgeschiktheids verklaring krijgen voor het rijden in een aangepaste auto. De afdeling aanpassingen van het CBR geeft advies over technische aanpassingen in auto’s van gehandicapten. Er zijn veel aanpassingen mogelijk om autorijden met Multiple Sclerose mogelijk te maken. Voor elke persoon met Multiple Sclerose zullen die aanpassingen weer anders zijn, omdat elke Multiple Sclerose anders is. 
  • De overstap op een automaat, dwz een auto zonder versnellingsbediening en dus ook zonder koppeling, kan al een uitkomst zijn om te kunnen autorijden met Multiple Sclerose. Een ander voorbeeld: wanneer u weinig kracht heeft in uw benen kunnen in uw auto aanpassingen worden aangebracht waardoor u alles met de hand kunt bedienen en toch kunt autorijden met Multiple Sclerose. 
  • Om autorijden met Multiple Scerose mogelijk te maken bestaan er ook zogenaamde gasremschuiven en handbedrijfsremmen waardoor u niet meer met uw voet maar met uw hand kunt remmen en gas geven.
  • Wanneer u een aanpassing in uw auto nodig heeft om te autorijden met Multiple Sclerose, dan kunt u speciale rijlessen nemen om hiermee om te leren gaan. De aanpassing moet door het CBR in het rijbewijs worden vermeld. Wanneer u een auto- aanpassingen heeft, moet deze ook worden bijgeschreven op uw kentekenbewijs. 


NB: soms worden deze aanpassingen om te kunnen autorijden met Multiple Sclerose door uw gemeente vergoed. Het is aan te raden eerst na te gaan wat de gemeente vergoed voordat u de aanpassingen laat uitvoeren.