Tips voor elke dag

Maak haalbare plannen met Multiple Sclerose

Er is geen grotere frustratie dan een onhaalbaar doel. Deel daarom uw plannen op in kleinere stukjes die u goed kunt overzien en waarvan u zeker weet dat ze binnen uw mogelijkheden liggen. Zo realiseert u ook veel momenten van voldoening. Dit kan ook betekenen dat u uw dagelijkse werk moet verminderen of veranderen. Treedt dit zo open mogelijk tegemoet.

Toekomstplannen maken met Multiple Sclerose


Juist met Multiple Sclerose is het zinvol alvast een blik te werpen op je toekomst. Verdiep je rustig in je wensen en dromen, idealen en verlangens. Kijk ook eens naar de beschikbare hulpmiddelen, aanpassingen in huis en fondsen of uitkeringen die in de toekomst nodig zijn. Ambtelijke molens kunnen traag malen en als het zo ver is, wil je vast kunnen beschikken over alle middelen waar je recht op hebt. Door tijdig actie te ondernemen kun je zelfstandig blijven leven en zelf blijven bepalen hoe jij je leven wilt leiden.
Bedenk: alles is beter dan iets willen dat niet kan.

Schep duidelijkheid over wat u wel en niet kunt met Multiple Sclerose

Als het goed is, gaat u zich na verloop van tijd wat minder machteloos voelen. Niet alleen doordat u beter weet wat Multiple Sclerose inhoudt, maar ook omdat u hebt geleerd beter met de bijbehorende beperkingen om te gaan. Door de realiteit onder ogen te zien, wordt het makkelijker om uw omgeving duidelijk te maken dat u niet zielig bent en wat u nog wel of wat u niet meer kunt. Dit geeft uw omgeving een betere kans om u te geven wat u nodig hebt.

Blijf maatschappelijk actief, ook met Multiple Sclerose!

Zoek binnen uw mogelijkheden naar taken en bezigheden die buiten uw directe leven vallen. Liefst buitenshuis.

Leef bij (en pluk) de dag

Soms dwingt uw ziekte Multiple Sclerose u ertoe om plannen die u hebt gemaakt, te veranderen. Het is niet anders. Probeer daar actief en flexibel mee om te gaan. Dus niet: “Laat ik maar geen plannen maken, want er komt toch niets van terecht.” Maar: “Dit lukt even niet, wat hebben we voor alternatieven?” Probeer zoveel mogelijk bij de dag te leven en maak steeds een reserveplan.

Humor relativeert, ook Multiple Sclerose

De kunst is om uw blik niet te richten op wat er niet meer kan met Multiple Sclerose, maar op wat er wél kan ondanks de Multiple Sclerose. Lichamelijke zorgen kunnen ontspanning in de weg staan, met meer geestelijke zorgen als resultaat.

Beweeg, juist met Multiple Sclerose

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen van bewegen vrolijker worden en helderder gaan denken. Voor Multiple Sclerose patiënten geldt daarbij dat ook de blaas- en darmklachten minder kunnen worden. Stem wel uw activiteit af op wat u aankunt. Begin met korte trainingen en bouw het langzaam op, liefst in een niet te warme omgeving. Ook een lauw bad vóór en na de training kan prettig zijn.


Volg uw hart

Een dokter die de tijd voor u neemt en uw zorgen en klachten serieus neemt, kan voor veel geruststelling zorgen. Bent u niet  tevreden over uw arts, of kunt u niet goed praten met uw huidige arts, ga dan gerust een keer naar een andere arts, tot u een arts heeft gevonden waar u zich goed begrepen voelt.


Ontspan

Iedereen begrijpt dat ontspannen goed is voor alles. Maar juist de lichamelijke zorgen die Multiple Sclerose met zich mee kan brengen kunnen die ontspanning in de weg staan, met meer geestelijke zorgen als resultaat. Soms is een behandeling met rustgevende medicijnen nodig om u te helpen de negatieve spiraal te doorbreken. Meditatie en ontspanningstechnieken als yoga en tai chi kunnen u helpen om de spanning de baas te worden.
Het werkt niet vanaf de eerste keer. Maar met een beetje geduld ontdekt u op een goed moment dat u geen speelbal meer bent van spanningen, maar daar gewoon iets aan kunt doen.

Kijk hier voor de informatiebrochure over Multiple Sclerose en het dagelijks leven