Oefentherapie (Cesar / Mensendieck)

Inleiding

Oefentherapie (Cesar / Mensendieck) is een therapievorm die veelal werkt vanuit veelvoorkomende situaties uit het dagelijks leven. U kunt hierbij denken aan persoonlijke verzorging, huishoudelijke en werk- of hobbygerichte handelingen. Daarnaast kijken we welke oefeningen de spierkracht, de coördinatie of de ontspanning kunnen verbeteren. Het geven van advies over diverse handelingen is ook een belangrijk onderdeel van de therapie. Voor MS patiënten kan oefentherapie bijdragen aan een goede balans tussen inspanning en ontspanning en het (her)kennen van de grenzen van het lichaam. Het maakt daarbij niet uit welke klachten of beperkingen u hebt.

Haalbare doelen binnen de mogelijkheden

Samen met de oefentherapeut gaat u kijken waar u bij de behandeling aan wilt werken. Er wordt een behandelplan gemaakt met haalbare doelen gericht op uw mogelijkheden en wensen. De behandeling is dan ook zeer geschikt voor mensen met MS. Het maakt niet uit of de diagnose al langer bekend is of nog maar net. Ook de aanwezige klachten maken niet uit. Er kan altijd gewerkt worden aan het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning.Bij MS is sprake van een onvoorspelbaar en onzeker verloop. Hierdoor kan de hulpvraag in de loop van de oefentherapie veranderen. Samen met de oefentherapeut kijkt u dan opnieuw naar haalbare doelen.

Inhoud van de behandeling

De lichaamshouding, bij de dagelijkse handelingen, is een belangrijk uitgangspunt binnen de oefentherapie. We werken aan de bewustwording van uw lichaam, lichaamshouding en de signalen die uw lichaam geeft. Zo leert u waar uw grenzen liggen en wat uw lichaam wel en niet aankan. Een goed gebruik van de spieren zorgt voor een betere belasting van het lichaam, beter evenwicht en minder verbruik van energie. Dit helpt ook klachten te voorkomen, die kunnen ontstaan door verandering van houding, wat kan voorkomen bij MS.De doelen per persoon verschillen en kunnen liggen op zeer diverse gebieden. Zoals zelfredzaamheid, werk, hobby, sport of gewoon de dagelijkse handelingen. Een oefentherapeut geeft oefeningen, die thuis uitgevoerd kunnen worden voor het verbeteren van spierkracht, conditie, ontspanning. Daarnaast kunnen we ook helpen bij een betere dagindeling voor een betere verdeling van de energie.

De oefentherapeut biedt hulp op vele gebieden

Bijvoorbeeld bij:

 • Verbeteren van balans of evenwicht
 • Verbeteren van dagelijkse handelingen
 • Verbeteren van looppatroon
 • Ontspanning
 • Uitvoeren van dagelijkse handelingen
 • Verbeteren van houding en belasting bij werk of hobby
 • Verbeteren van energieverdeling gedurende de dag
 • Het zoeken naar mogelijkheden op het gebied van sport en beweging
 • Oefeningen voor ontspannen van spieren en/of verbeteren van spierkracht
 • Het vergroten van inzicht in eigen handelen
 • Enz.