Fietsen met MS

Als je denkt aan MS en de vermoeidheid en lichamelijke beperkingen die daarbij kunnen komen kijken, denk je niet zo snel aan sporten. Lange tijd werd sport afgeraden bij mensen met MS, maar sporten kan juist erg goed zijn! Door regelmatige training wordt het lichaam sterker en kan chronische vermoeidheid afnemen. Niet alle sporten zijn even geschikt voor MS patiënten. Achtereenvolgens worden 5 sporten besproken die in ieder geval geschikt zijn voor MS patiënten. Uiteraard zijn er naast deze sporten nog veel meer sportmogelijkheden voor MS patiënten.


Het is verstandig vooraf advies te vragen aan de arts over welke sport het meest geschikt is in uw situatie.

Fietsen met MS.

Fietsen met MS kan een goede manier zijn om in beweging te blijven, of om juist in beweging te komen. Sommige mensen kunnen zelfs nog lange afstanden fietsen met MS.

Soms hebben mensen beperkingen waardoor ze niet meer op een reguliere fiets kunnen fietsen. Dit kan te maken hebben met een verstoring van het evenwicht of de afname van spierkracht in benen of armen. Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat fietsen met MS onmogelijk wordt. Tegenwoordig zijn er verschillende fietsen die daarin kunnen ondersteunen, doordat zij bijvoorbeeld met trapondersteuning werken of door de armen aangedreven worden. Bij de familie fietstocht of een dagje uit met het gezin kan natuurlijk ook een tandem de oplossing zijn voor het fietsen met MS: gezellig met z’n tweeën op de fiets, bij vermoeidheid trapt de ander lekker door!

Ook als het minder lekker weer buiten wordt, of als u veel last heeft van de kou, is fietsen met MS nog steeds mogelijk. Natuurlijk kun je in de sportschool terecht op de hometrainer, maar ook spinning is een leuke variant. Dit kan een erg intensieve workout zijn, maar ook dit is aan te passen aan het eigen niveau. Voor thuis zijn er home trainers te koop, of een speciale standaard waar de eigen fiets in kan worden gehangen. Fietsen met MS is dus een goede en toegankelijke manier om in beweging te blijven.