Fitness met MS

Als je denkt aan MS en de vermoeidheid en lichamelijke beperkingen die daarbij kunnen komen kijken, denk je niet zo snel aan sporten. Lange tijd werd sport afgeraden bij mensen met MS, maar sporten kan juist erg goed zijn! Door regelmatige training wordt het lichaam sterker en kan chronische vermoeidheid afnemen. Niet alle sporten zijn even geschikt voor MS patiënten. Achtereenvolgens worden 5 sporten besproken die in ieder geval geschikt zijn voor MS patiënten. Uiteraard zijn er naast deze sporten nog veel meer sportmogelijkheden voor MS patiënten.


Het is verstandig vooraf advies te vragen aan de arts over welke sport het meest geschikt is in uw situatie.

Fitness met MS

Fitness met MS is ideaal voor MS patiënten, omdat er veel verschillende apparaten zijn die goed afgewisseld kunnen worden. Fitness met MS is ook een ideale manier om in beweging te komen, door de flexibiliteit:  van de loopband tot trainen met gewichten. Er is voldoende keuze aan apparaten.

Ook kan ieder apparaat zo ingesteld worden dat de training niet te zwaar wordt. De meeste sportscholen hebben personeel rondlopen dat kan adviseren over fitness met MS, soms is een fitness centrum zelfs gelinkt aan een fysiotherapeut die kan assisteren bij de training. Zij kunnen een trainingsschema opstellen, waarin naar een bepaald doel wordt toegewerkt, of waarin bepaalde spiergroepen extra aandacht krijgen. Vaak worden er in het fitness centrum lessen gegeven in allerlei sporten. Vraag altijd advies welke les het meest geschikt is voor MS patiënten.


Fitness met MS betekent ook goed opletten dat de training niet te zwaar wordt. Een goede warming-up is erg belangrijk voorafgaand aan de uitgebreide fysieke inspanning. Zo wordt het lichaam voorbereid op de inspanning die komen gaat. Wanneer het lichaam al langere tijd weinig fysieke inspanning heeft gehad, is het belangrijk de training rustig op te bouwen. Het is bij fitness met MS beter meerdere malen kort te trainen dan teveel inspanning in één keer.


De drempel om naar de sportschool kan soms erg hoog zijn, waardoor fitness met MS niet voor iedereen toegankelijk lijkt. Thuis fitness kan dan een goed alternatief zijn. Er zijn tegenwoordig veel fitnessapparaten beschikbaar die niet te duur zijn en compact opgeborgen kunnen worden. Vraag bij aankoop hiervan altijd om specifiek advies over fitness met MS.