MS en sport

Sport en Multiple Sclerose kunnen heel goed samengaan. Geen enkel onderzoek toont aan dat mensen met Multiple Sclerose minder behoefte hebben aan sport. Integendeel, sport en Multiple Sclerose kan, binnen bepaalde randvoorwaarden, een erg goed effect hebben en een chonische ziekte als MS maakt bewegen niet minder belangrijk. De ontspanning, conditie en nieuwe vrienden die u tijdens een sport opdoet, sterken het zelfvertrouwen. En dat geeft nieuwe energie. De vraag is alleen: hoe kunt u een sport en Multiple Sclerose het beste combineren?

De combinatie van een sport en Multiple Sclerose is over het algemeen goed, maar met mate.  Bij het maken van een keuze waarbij u een sport en Multiple Sclerose wilt combineren is het belangrijk om rekening te houden wat u met uw MS wel kunt. Multiple Sclerose en een sport als karate, judo of zware wedstrijdsport is geen goede combinatie. Dit kan te veel van uw lichaam eisen met betrekking tot de energievoorraad en de zintuigsnelheid die hierbij komt kijken. Bij een combinatie van een intensieve sport en Multiple Sclerose moet u ook rekening houden dat teleurstellingen op langere termijn heel vervelend en demotiverend kunnen zijn.

Zoek daarom liever een combinatie van een sport en Multiple Sclerose, waarbij u nog prettig kunt sporten als het wat minder met u gaat.  Daarom kunt u bij voorkeur met Multiple Sclerose kiezen voor een sport  waar u uw inzet kunt aanpassen aan uw conditie. U kunt ervoor kiezen om alleen te sporten, maar een groepssport behoort ook heel goed tot de mogelijkheden. Ook bestaat de mogelijkheid zich voor de combinatie van een sport en Multiple Sclerose aan te sluiten bij een vereniging met een afdeling gehandicaptensport, of bij verenigingen die speciaal zijn opgericht voor mensen met een handicap die een sport willen beoefenen. Als u begeleid wilt worden bij het sporten kunnen zij u daar veelal bij helpen.

Als u hulpmiddelen nodig hebt voor het uitoefenen van uw sport, bijvoorbeeld een sportrolstoel, dan kunt u deze veelal vergoed krijgen.

Lees ook over Harriet en haar sport wandelen.