Wandelen met MS

Als je denkt aan MS en de vermoeidheid en lichamelijke beperkingen die daarbij kunnen komen kijken, denk je niet zo snel aan sporten. Lange tijd werd sport afgeraden bij mensen met MS, maar sporten kan juist erg goed zijn! Door regelmatige training wordt het lichaam sterker en kan chronische vermoeidheid afnemen. Niet alle sporten zijn even geschikt voor MS patiënten. Achtereenvolgens worden 5 sporten besproken die in ieder geval geschikt zijn voor MS patiënten. Uiteraard zijn er naast deze sporten nog veel meer sportmogelijkheden voor MS patiënten.


Het is verstandig vooraf advies te vragen aan de arts over welke sport het meest geschikt is in uw situatie.

Wandelen met MS

Bij wandelen als sport denken we al snel aan lange afstanden lopen of intensieve bergwandelingen. Wandelen kan echter ook rustig en daarom is wandelen met MS een goede manier om in beweging te blijven.  Wandelen met MS is echter niet altijd vanzelfsprekend, de vermoeidheid maakt zelfs de dagelijkse korte wandelingen lastig. Voor MS patiënten is het echter belangrijk om in beweging te blijven, en een rondje wandelen met MS is een van de meest toegankelijke manieren van ‘sport’. Natuurlijk zijn er ook mensen die nog steeds grote afstanden kunnen wandelen met MS. Een groep MS patiënten is heeft bijvoorbeeld getraind voor de 4daagse in Apeldoorn, zij hadden de ambitie 120 kilometer wandelen met MS.

Het gevaar van wandelen met MS is dat men over de eigen grenzen heen gaat. Het is belangrijk altijd rekening te houden met de terugweg, die ook nog gelopen moet worden. Voor MS patiënten die minder goed ter been zijn is het belangrijk toch in beweging te blijven door kleine afstanden te lopen. Eventueel met hulpmiddelen zoals een kruk of rollator.


Als lopen niet meer mogelijk is, kan het lastig zijn voldoende in de buitenlucht te komen. Wandelen met MS patiënten die in een rolstoel zitten is vaak lastig, omdat stoepen of bospaden weinig toegankelijk zijn voor rolstoelen.  Als mogelijke uitkomst zijn op verschillende plaatsen speciale wandelroutes die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.