Yoga met MS

Als je denkt aan MS en de vermoeidheid en lichamelijke beperkingen die daarbij kunnen komen kijken, denk je niet zo snel aan sporten. Lange tijd werd sport afgeraden bij mensen met MS, maar sporten kan juist erg goed zijn! Door regelmatige training wordt het lichaam sterker en kan chronische vermoeidheid afnemen. Niet alle sporten zijn even geschikt voor MS patiënten. Achtereenvolgens worden 5 sporten besproken die in ieder geval geschikt zijn voor MS patiënten. Uiteraard zijn er naast deze sporten nog veel meer sportmogelijkheden voor MS patiënten.


Het is verstandig vooraf advies te vragen aan de arts over welke sport het meest geschikt is in uw situatie.

Yoga met MS

Yoga met MS is een goede manier om in beweging te blijven, omdat bij yoga alles draait om het bewust worden van het eigen lichaam door het stretchen van de spieren en de focus op de ademhaling. Yoga met MS kan ook psychologisch verhelderend werken omdat het vooral ook een levenswijze is waarin vier onderdelen centraal staan: ontspanning, bewustwording, inzicht en het vinden van innerlijke rust. Yoga met MS is dus niet alleen een manier om de spieren te versterken en te stretchen, maar kan ook bijdragen aan het geestelijk welzijn.

Het is erg belangrijk niet méér te doen dan het lichaam aankan, dit geldt zeker voor MS patiënten. Met yoga leert men goed naar het lijf luisteren. Voor MS patiënten is yoga dus een goede manier om het eigen lichaam beter te leren kennen en te leren begrijpen. Door de spieren via de oefeningen te ontspannen, kunnen verdere beschadiging van de zenuwen worden voorkomen. Het is bij yoga met MS in sommige gevallen zo dat de yoga een positief effect heeft op het verloop van het ziektebeeld.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga, de beste manier om uit te vinden welke vorm geschikt is voor yoga met MS, is door een aantal proeflessen te volgen. Vraag hierbij altijd naar specifieke tips of oefeningen voor het beoefenen van yoga met MS. Soms is meditatie een onderdeel van de yogales, houd hier rekening mee.

Ondanks dat dit als onderdeel van yoga met MS erg ontspannend kan werken, is meditatie niet voor iedereen weggelegd.