Zwemmen met MS

Als je denkt aan MS en de vermoeidheid en lichamelijke beperkingen die daarbij kunnen komen kijken, denk je niet zo snel aan sporten. Lange tijd werd sport afgeraden bij mensen met MS, maar sporten kan juist erg goed zijn! Door regelmatige training wordt het lichaam sterker en kan chronische vermoeidheid afnemen. Niet alle sporten zijn even geschikt voor MS patiënten. Achtereenvolgens worden 5 sporten besproken die in ieder geval geschikt zijn voor MS patiënten. Uiteraard zijn er naast deze sporten nog veel meer sportmogelijkheden voor MS patiënten.

Het is verstandig vooraf advies te vragen aan de arts over welke sport het meest geschikt is in uw situatie

Zwemmen met MS

Zwemmen met MS is een erg goede combinatie, omdat zwemmen een sport is waarbij je veel verschillende spieren gebruikt, maar waarbij het risico op blessures minimaal is. Zwemmen met MS is daarom een goede optie om in beweging te blijven. Zeker voor MS patiënten die veel last hebben van warmte, kan een koud zwembad de ideale plaats zijn om te sporten. Het koude water zorgt ervoor dat de warmte die ontstaat door de inspanning beperkt blijft, waardoor de vermoeidheid minder snel toeslaat.

In het water werkt de zwaartekracht iets anders dan op de kant, wat het mogelijk maakt om veel meer bewegingen te maken. Het lichaam voelt lichter en bewegen gaat dus makkelijker. Zwemmen met MS betekent voor sommige MS patiënten dat ze in het water bewegingen maken waar zij op het vaste land niet meer toe in staat zijn. Naast dat bewegen makkelijker wordt, zorgt de weerstand van het water voor een versterking van de spieren.

Zwemmen met MS eist door mogelijke beperkingen bij MS patiënten iets meer voorbereiding. Door in ondiep water te blijven kunt u altijd gaan staan als u even niet verder kan, of door aan de kant te blijven zwemmen kunt u zich daaraan vastpakken om uit te rusten. Sommige zwembaden hebben een zwembadlift, waardoor zwemmen met MS voor iedereen mogelijk is.

Andere activiteiten in het water zijn een alternatief voor mensen die niet kunnen zwemmen, of hier niet goed mee zijn. Er zijn allerlei hulpmiddelen waardoor drijven mogelijk is en zwemmen met MS toch mogelijk wordt. Zwemmen met MS kan zowel als sport als ontspanningsmoment ingezet worden.