Diagnose Multiple Sclerose

Wanneer de diagnose Multiple Sclerose wordt gesteld, betekent dat voor vrijwel iedereen een schok. Na de diagnose staat uw gezondheid of die van iemand in uw omgeving opeens in een ander daglicht. Er komen tijdens en na de diagnose veel vragen op over het inrichten van uw toekomstige leven met Multiple Sclerose. Dit zijn vragen waar niet direct een antwoord op mogelijk lijkt.

Elk mens reageert weer anders wanneer de diagnose Multiple Sclerose wordt gesteld. Alle emoties zijn mogelijk; boosheid, verdriet, frustratie en angst. Sommige mensen negeren na de diagnose een tijdje de eerste verschijnselen van Multiple Sclerose; anderen voelen opluchting omdat ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn. Als na de diagnose een periode van onzekerheid en twijfel wordt afgesloten met de definitieve vaststelling van een officiele diagnose die bevestigt dat u Multiple Sclerose heeft, kan er ook sprake zijn van eindelijk duidelijkheid, eindelijk weten waar je aan toe bent.

En dat is niet zo vreemd. Niet alleen omdat Multiple Sclerose een ingrijpende ziekte kan zijn, maar ook omdat Multiple Sclerose zich vaak openbaart tussen het  20e en 40e jaar; precies de periode van studeren, kinderen krijgen, werk en carrière. Om de diagnose Multiple Sclerose te overzien, te accepteren en een plaats te geven in het leven kost tijd. Een eerste stap kan zijn: informatie vergaren: wat is Multiple Sclerose, begrijpen waar de Multiple Sclerose klachten vandaan komen en weten welke behandelingen voor Multiple Sclerose behandelingen mogelijk zijn.

Onbekendheid leidt tot angst. Probeer daarom alles te achterhalen over Multiple Sclerose wat u te weten kan komen. MS patiëntenverenigingen uw arts, brochures en internet kunnen hierbij helpen.

Bij Alles over MS vindt u informatie over Hoe de diagnose wordt gesteld.

Dr. P.A.D. Bouma van het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum legt uit hoe de voortgang van MS wordt bijgehouden.
Klik hier voor het interview met Dr. G. Hengstman over MRI-guided treatment