Oorzaken van MS

Ondanks veel onderzoek zijn de precieze oorzaken van Multiple Sclerose nog steeds onbekend. Wel zijn er aanwijzingen over de verschillende factoren die bij het ontstaan van MS een rol kunnen spelen.

Omgevingsfactor

Het aantal mensen met Multiple Sclerose per 100.000 inwoners is wereldwijd niet overal hetzelfde. De kans op MS neemt toe naarmate men verder van de evenaar woont. Multiple Sclerose wordt dan ook vooral gezien bij blanke mensen in Europa, Noord-Amerika en Australië. In (sub)tropische gebieden komt Multiple Sclerose veel minder vaak voor.

  

Immuunsysteem

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Het is duidelijk dat het immuunsysteem een grote rol speelt. Hoe het immuunsysteem geactiveerd wordt om de lichaamseigen stof myeline aan te vallen is niet duidelijk. Zo is er gezocht naar een Multiple Sclerose-virus maar heeft men niets gevonden.
 
Normaal zorgt het immuunsysteem (het afweersysteem tegen infecties) ervoor dat mogelijke ziekteverwekkers in het lichaam worden aangevallen en verwijderd. Dit wordt een ontsteking genoemd. U kunt hierbij denken aan de kloppende, warme, rode vingertop wanneer u hier een sneetje in heeft. Bij een autoimmuunziekte valt het immuunsysteem lichaamseigen cellen aan en veroorzaakt ter plekke een ontsteking. Bij Multiple Sclerose richt het immuunsysteem zich dus tegen bepaalde onderdelen van het eigen zenuwweefsel (namelijk de myeline) en ontstaan er ontstekingen in de hersenen.

Erfelijke factor

Bekend is dat Multiple Sclerose in geringe mate erfelijk wordt bepaald. Voor familieleden van mensen met Multiple Sclerose geldt, dat zij een licht verhoogde kans hebben op het krijgen van MS. Hoewel diverse erfelijke afwijkingen via chromosomen aangetoond kunnen worden, is bij Multiple Sclerose het wetenschappelijk onderzoek helaas nog niet zo ver gevorderd.

 

Dr. P.A.D. Bouma, neuroloog in het Tergooi ziekenhuis in Blaricum, vertelt over de oorzaken van MS en legt uit dat iemand er zelf niets aan kan doen als hij of zij MS heeft. Bekijk hier de video.