De symptomen van MS

De verminderde informatie- overdracht in het centrale zenuwstelsel kan uiteenlopende klachten en symptomen van Multiple Sclerose in het lichaam veroorzaken. De ernst en verschillende soorten Multiple Sclerose klachten kunnen zeer uiteenlopen. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de Multiple Sclerose ontstekingen zich voordoen en waar de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS klachten die u hebt. Ontstekingen als gevolg van Multiple Sclerose kunnen zich ook voordoen zonder dat er MS klachten optreden.

De huidige specifieke Multiple Sclerose behandelingen zijn er op gericht om de ontsteking in het centrale zenuwstelsel tegen te gaan en daarmee beschadiging, verlies van zenuwuitlopers en uiteindelijk littekenvorming te voorkomen.


Symptomen van Multiple Sclerose: verschil per persoon

Welke MS symptomen en MS klachten iemand met Multiple Sclerose in de toekomst nog kan krijgen, wordt voornamelijk bepaald door de plaats in het centraal zenuwstelsel waar de ontstekingen zich voordoen. De MS klachten die je ervaart kunnen heel verschillend zijn en het is zeker niet gezegd dat je alle symptomen van Multiple Sclerose zult krijgen.

Beginsymptomen van Multiple Sclerose

Er zijn verschillende beginsymptomen bekend bij Multiple Sclerose. Een van de meest voorkomende MS klachten is krachtvermindering, vooral in de benen.  Maar ook minder scherp kunnen zien, problemen met het zien van kleuren en dubbelzien komen vaak voor bij MS patienten. Symptomen van MS die in mindere mate voorkomen zijn blaasfunctiestoornissen en duizeligheid

In de meeste gevallen van Multiple Sclerose is er maar van één symptoom sprake. In 80% van de gevallen zijn deze MS symptomen van voorbijgaande aard en worden deze niet altijd als dusdanig herkend. Voor de 20% van de gevallen waarbij deze MS symptomen niet direct van voorbijgaande aard zijn bestaat in de meeste gevallen gelukkig een behandeling om MS-klachten en MS symptomen te verminderen.


Bij Alles over MS staat een overzicht van alle symptomen die bij MS kunnen voorkomen.

In deze video vertelt Dr. P.A.D. Bouma van het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum over de symptomen van MS.