Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Behandeling van MS

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen.

Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel. Een andere behandeling van het ziekteproces richt zich op het voorkomen van ontstekingen en dus meer op de ‘oorzaak’ van de klachten. Wanneer het optreden van het aantal ontstekingen wordt verminderd, zullen er ook minder terugvallen zijn. Dit is dan meer een onderhoudsbehandeling voor bestrijding van effecten op de langere termijn. Bij MS noemen we dit een immunomodulerende therapie of immunomodulatie.

Meer over de behandeling van MS

MS en behandelmogelijkheden

Multiple sclerose is helaas nog niet te genezen. Er wordt erg veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en MS in het algemeen. Daardoor is de ziekte steeds beter behandelbaar. 

MS en behandelteam

Een neuroloog is het eerste aanspreekpunt voor mensen met Multiple Sclerose. Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren.  

Therapietrouw

Bij behandeling van een chronische ziekte als Multiple Sclerose is het noodzakelijk de medicatie voor de Multiple Sclerose behandeling te nemen volgens voorschrift. Dit betekent dus in de juiste dosering, de juiste frequentie en juiste toedieningsroute.  

Geef je mening

Mijn naasten/familie begrijpen mijn ziektebeeld goed
Stemmen