Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

MS en behandelmogelijkheden

Multiple sclerose is helaas nog niet te genezen. Er wordt erg veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en MS in het algemeen. Daardoor is de ziekte steeds beter behandelbaar.

Er wordt onderscheid gemaakt in:

  • Multiple Sclerose behandelingen die de klachten doen verminderen (symptoombehandeling)
  • Multiple Sclerose behandelingen van acute verslechtering als gevolg van de Multiple Sclerose (relapses)
  • Multiple Sclerose behandelingen die het Multiple Sclerose ziekteproces kunnen remmen (immunomodulatie)

Behandelmogelijkheden Multiple Sclerose

Symptoombehandeling
De verschillende Multiple Sclerose klachten en symptomen zoals bijvoorbeeld pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingen of littekens in het centrale zenuwstelsel. Om bijvoorbeeld pijnklachten te verminderen worden er pijnstillers voorgeschreven. Dit noemen we symptoombehandeling van Multiple Sclerose klachten. Deze behandelingen worden ingezet om een specifieke klacht waarvan je last hebt te verminderen. Bijvoorbeeld middelen tegen pijn, stijfheid of blaas- en darmproblemen.

Zo’n behandeling of geneesmiddel voor Multiple Sclerose klachten kan bijwerkingen veroorzaken. Bij het toepassen van een geneesmiddel wordt altijd afgewogen of het in combinatie kan worden gegeven met je huidige geneesmiddelen, of het effect van het geneesmiddel opweegt tegen het optreden van bijwerkingen.

Je arts kan besluiten je voor een specifieke klacht, zoals o.a. tremors, vermoeidheid of pijn, medicatie voor te schrijven. Deze middelen zijn niet altijd speciaal voor de behandeling van mensen met MS geregistreerd. Voor meer informatie over de beschikbare geneesmiddelen per klacht of symptoom verwijzen wij je naar je neuroloog of MS verpleegkundige.
Relapses
Een aanval van MS, een schub of exacerbatie, is een teken van een acute ontsteking op een plek, of meerdere plekken, in het zenuwstelsel. Bij dit ontstekingsproces zijn de bloedvaten betrokken die rondom de zenuwuitlopers voor een lichte zwelling van het zenuwweefsel zorgen. Hierdoor wordt de informatieoverdracht (prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak bemoeilijkt. Dat is het moment waarop u Multiple Sclerose klachten krijgt. Om dit opvlammende ontstekingsproces te behandelen worden vaak corticosteroïden ingezet.

Meestal krijg je het middel per infuus toegediend, maar het kan ook in tabletvorm worden gegeven. In het geval van een infuusbehandeling word je meestal drie tot vijf dagen in het ziekenhuis opgenomen. Bij een lichtere aanval, of schub, is het advies meer rust te nemen en af te wachten tot de klachten verdwijnen. De werkzaamheid bij klachten van verminderde spierkracht of verslechterd gezichtsvermogen is vaak beter dan bij gevoelsklachten of evenwichtsstoornissen. Corticosteroïden zijn, vanwege de bijwerkingen die op kunnen treden, niet geschikt voor onderhoudsbehandeling.

Bij een behandeling van een MS-aanval moet goed worden gekeken of het werkelijk een schub is of dat er sprake is van infecties met koorts vanwege het stoppen met medicijnen. Het verschil tussen een aanval en de oorzaak van de laatste symptomen is niet gemakkelijk te bepalen.
Immunomodulatie
Een ontregeld immuunsysteem is de oorzaak van Multiple Sclerose, met ontstekingen in je hersenen en ruggenmerg als gevolg. Dit zorgt ervoor dat er schade ontstaat aan de myeline en axonen. Hoewel MS nog niet kan worden genezen, zijn er wel geneesmiddelen die het immuunsysteem beïnvloeden. Deze immuunmodulatie is er op gericht de ontstekingen tegen te gaan en daardoor de schade te voorkomen. De al veroorzaakte schade kan echter niet meer worden gerepareerd. Dit is de reden waarom deze immuun modulatie zo snel mogelijk moet worden ingezet. Omdat het hier om een constante bijsturing van het immuunsysteem gaat, is het van groot belang dat je deze medicijnen exact volgens voorschrift neemt. Het is een onderhoudsbehandeling, op langere termijn, die het ziekteproces beïnvloedt. Oftewel, het is een chronische behandeling, of je klachten hebt of niet. Informatie over de verschillende immunomodulerende middelen kun je bij je neuroloog opvragen.