Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Therapietrouw

Bij behandeling van een chronische ziekte als Multiple Sclerose is het noodzakelijk de medicatie voor de Multiple Sclerose behandeling te nemen volgens voorschrift. Dit betekent dus in de juiste dosering, de juiste frequentie en juiste toedieningsroute. Dit noemen we therapietrouw. Waarom is therapietrouw belangrijk?

Het belang van therapietrouw

Immunomodulerende Multiple Sclerose behandelingen neem je niet af en toe, het is in feite een onderhoudsbehandeling en therapietrouw is hierbij cruciaal. Het is een behandeling die het Multiple Sclerose ziekteproces op de langere termijn positief beïnvloedt. Om jezelf te verzekeren van het best mogelijke resultaat van een immunomudulerende Multiple Sclerose behandeling is het dus raadzaam om therapietrouw te zijn en het behandelplan volgens voorschrift vol te houden. Alleen op die manier haal je het optimale resultaat uit je Multiple Sclerose behandeling.

Mogelijk denk je op enig moment te kunnen stoppen met een Multiple Sclerose behandeling. Zeker wanneer je tijdelijk minder klachten hebt, kun je in de verleiding komen om alle medicatie weg te gooien. Al zijn klachten niet altijd zichtbaar of voelbaar, toch is de therapie nodig, bijvoorbeeld om het voortschrijden van Multiple Sclerose af te remmen. Ook wanneer je een Multiple Sclerose behandeling slordig of niet precies volgens voorschriften opvolgt, geeft dat ‘ruis’ in de behandeling. Allerlei problemen die zich bij Multiple Sclerose kunnen voordoen, zijn dan moeilijker thuis te brengen. Door de aanwijzingen van je arts en verpleegkundige precies op te volgen, kun je jezelf en je zorgteam veel onzekerheden besparen en het optimale uit je Multiple Sclerose behandeling halen. De zorgverlener kan je vragen dan beter op waarde schatten en je beter adviseren. Zo maakt je samen met je behandelteam de beste Multiple Sclerose behandeling mogelijk.

Een MS-behandeling die bij je past

Het is dus van belang om je vooraf goed te informeren over de verschillende immunomodulerende Multiple Sclerose behandelingen; over de toedieningsroute, hoe vaak het toegediend moet worden, de werking en de mogelijke bijwerkingen. Zorg ervoor dat je kiest voor een Multiple Sclerose behandeling die bij je past, zodat het makkelijker voor je is een behandeling volgens voorschrift vol te houden en daarmee het optimale resultaat te behalen.