Belangrijke mededeling

De website Toekomst met MS zal vanaf 1 januari 2024 niet langer beschikbaar zijn.
Vóór die tijd, voel je vrij om gebruik te blijven maken van deze service en neem contact op met je zorgprofessional als je hulp nodig hebt.

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Over MS

Het krijgen van de diagnose MS is voor vrijwel iedereen een schok. Niet alleen omdat MS ingrijpt op het dagelijks leven, maar juist ook omdat de ziekte zich vaak openbaart tussen het 20e en 40e jaar; precies de periode van studeren, kinderen krijgen, werken en carrière maken. Na het krijgen van de diagnose zal je veel vragen hebben. Ook je omgeving zal veel vragen hebben. Biogen zet zich in om mensen met MS hierbij te helpen, vanuit een brede visie. Enerzijds geven wij informatie en zijn we voortdurend in gesprek met belangengroepen en ervaringsdeskundigen. Anderzijds doet Biogen investeringen in onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. Zo ondersteunen wij mensen met MS vanuit een veelzijdige aanpak.

Op deze website vind je veel informatie over MS; over de diagnose, over symptomen en hoe daar het best mee om te gaan, over de behandeling, over voeding en over tal van andere zaken waarmee je in aanraking komt als je MS hebt. Kortom: over ‘leven met MS’. Biogen is continu in gesprek met mensen die met MS moeten leven, zodat we van de bron zelf kunnen leren hoe we hun leven iets gemakkelijker kunnen maken. Wil je nog meer informatie over MS? Lees het boekje ‘wat is MS’ en het boekje ‘Leven met MS’. Wil je liever meer informatie in video-vorm? Ook kun je de video over ‘Wat is MS’ bekijken.

Meer over diagnose MS

Wat is MS

Om MS te begrijpen, is het nuttig te weten hoe de bij MS betrokken delen van het lichaam werken in een normale, gezonde toestand. Je hersenen en ruggenmerg – je centrale zenuwstelsel – sturen berichten tussen je hersenen en de rest van je lichaam waardoor je kunt bewegen, denken en je zintuigen kunt gebruiken.

De oorzaken van MS

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Uit onderzoeken zijn wel aanwijzingen aan het licht gekomen die bij het ontstaan van MS een rol kunnen spelen.  

Drie vormen van MS

MS is een grillige ziekte. Perioden van rust worden afgewisseld met ontstekingsaanvallen. Zo’n aanval noem je een relaps, schub, terugval of exacerbatie. Er worden drie vormen van MS onderscheiden. Pas als je klachten zich ontwikkelen, kan de neuroloog overzien welke vorm je hebt.  

Symptomen van MS

De verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel kan verschillende symptomen van MS veroorzaken. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de ontstekingen zich voordoen en waar en in hoeverre de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS-klachten die je hebt.

Klachten van MS

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij MS bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel.

Biogen-05657
Voor het laatst bijgewerkt september 2023