Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Over Multiple Sclerose

De diagnose Multiple Sclerose betekent voor vrijwel iedereen een schok. Dit komt niet alleen doordat Multiple Sclerose ingrijpend kan zijn. Maar ook omdat de ziekte zich vaak openbaart tussen het 20e en 40e jaar; precies de periode van studeren, kinderen krijgen, werk en carrière.

Er komen tijdens en na de diagnose veel vragen op je af. Heel veel. Biogen zet zich bij de strijd tegen MS in vanuit een brede visie; het verbeteren van het leven van mensen met MS. Wij geven informatie en zijn voortdurend in gesprek met belangengroepen en ervaringsdeskundigen, waardoor wij in staat zijn om programma’s te ontwikkelen om mensen met MS in allerlei opzichten te ondersteunen met informatie en advies. Daarnaast investeren wij ook in Research & Development en uiteindelijk in het ontwikkelen van medicijnen. Wij steunen mensen met MS.

Op deze site wordt er veel informatie verschaft over Multiple Sclerose. De zaken waarmee je in aanraking komt als je MS hebt, zoals de diagnose, de symptomen en hoe daar het best mee om te gaan, de behandeling, voeding en het effect daarvan, worden hier toegelicht. Kortom: over het ‘leven met Multiple Sclerose’. Daarnaast zijn wij altijd in gesprek met mensen die met MS moeten leven, waardoor wij leren hoe wij hun leven iets gemakkelijker kunnen maken. Daarin zijn wij vernieuwend. Dat is de missie van Biogen.

Wat is MS?
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties eigenlijk iets te goed werkt. Het afweersysteem reageert te heftig op mogelijke infecties, waardoor het centraal zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) wordt beschadigd. Dit zorgt ervoor dat het beschermlaagje van de zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Gevolg is dat de zenuwen de prikkels niet goed kunnen doorgeven en uiteindelijk zelfs kapot kunnen gaan. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan. Omdat het gaat om zenuwen in hersenen, ruggenmerg en ogen ontstaan er onder andere problemen met voelen, kijken en lopen. 

Meer over diagnose MS

De oorzaken van MS

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Uit onderzoeken zijn wel aanwijzingen aan het licht gekomen die bij het ontstaan van MS een rol kunnen spelen.  

Drie vormen van MS

MS is een grillige ziekte. Perioden van rust worden afgewisseld met ontstekingsaanvallen. Zo’n aanval noem je een relaps, schub, terugval of exacerbatie. Er worden drie vormen van MS onderscheiden. Pas als je klachten zich ontwikkelen, kan de neuroloog overzien welke vorm je hebt.  

Symptomen van MS

De verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel kan verschillende symptomen van Multiple Sclerose veroorzaken. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de ontstekingen zich voordoen en waar en in hoeverre de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS-klachten die je hebt. 

Klachten MS

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij Multiple Sclerose bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel.