Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Klachten MS

Bij MS zijn er twee typen klachten te onderscheiden:

  • Klachten als gevolg van de ontsteking (die het gevolg is van de reactie van het eigen afweersysteem)
  • Klachten als gevolg van beschadiging van myeline en zenuwuitloper (axon)
Klachten als gevolg van myeline- en axonbeschadiging

Tijdens een ontsteking raakt de beschermende myeline laag beschadigd. In de regel kan het zenuwweefsel en de myeline herstellen en daarmee ook de informatieoverdracht tussen de verschillende zenuwcellen. Naarmate er zich meer ontstekingen voordoen op dezelfde plek, wordt de beschadiging van de myeline ernstiger. Dit kan ertoe leiden dat de myeline uiteindelijk niet meer herstelt; er is dan blijvende schade ofwel een litteken in het zenuwweefsel ontstaan.

Uiteindelijk wordt ook de kern van de zenuwuitloper, het axon, beschadigd en gaan de zenuwuitlopers verloren.

Hieronder staan de meest voorkomende klachten van MS op een rij: (als je op de link klikt, kom je op een pagina waar de klacht verder wordt toegelicht).

Klachten als gevolg van de ontsteking

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij MS bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel. Door deze zwelling wordt de informatieoverdracht (prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak bemoeilijkt, en wordt de myeline beschadigd. Dit is meestal het moment waarop iemand MS-klachten krijgt. Een dergelijke ontstekingsperiode in het ziekteproces bij MS heet een ‘terugval’, maar wordt ook soms wel relaps, schub of exacerbatie genoemd. In de regel komt de ontsteking na enkele weken tot rust en kan er herstel van het zenuwweefsel en de myeline optreden, waardoor de informatieoverdracht van de hersenen naar andere delen van het lichaam herstelt.

Meer over diagnose MS

Wat is MS

Om MS te begrijpen, is het nuttig te weten hoe de bij MS betrokken delen van het lichaam werken in een normale, gezonde toestand. Je hersenen en ruggenmerg – je centrale zenuwstelsel – sturen berichten tussen je hersenen en de rest van je lichaam waardoor je kunt bewegen, denken en je zintuigen kunt gebruiken.

De oorzaken van MS

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Uit onderzoeken zijn wel aanwijzingen aan het licht gekomen die bij het ontstaan van MS een rol kunnen spelen.

Drie vormen van MS

MS is een grillige ziekte. Perioden van rust worden afgewisseld met ontstekingsaanvallen. Zo’n aanval noem je een relaps, schub, terugval of exacerbatie. Er worden drie vormen van MS onderscheiden. Pas als je klachten zich ontwikkelen, kan de neuroloog overzien welke vorm je hebt.

Symptomen van MS

De verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel kan verschillende symptomen van MS veroorzaken. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de ontstekingen zich voordoen en waar en in hoeverre de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS-klachten die je hebt.

Klachten van MS

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij MS bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel.