Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Blaas- en darmproblemen

Problemen met de blaas komen veel voor bij MS, maar ook bij mensen die geen MS hebben. Ongeveer driekwart van de MS-patiënten krijgt ooit klachten van de blaas, maar meestal pas na een langere tijd.

Plasproblemen ontstaan doordat de blaas en/of de sluitspier van de plasbuis niet goed meer werkt. De blaas is een soort rekbare ballon die kan samentrekken om de urine naar buiten te persen. Daarbij ontspant de sluitspier zich even. Bij MS heeft de sluitspier soms moeite gespannen te blijven, of kan de blaaswand zich niet goed samentrekken. Soms komen beide verschijnselen tegelijkertijd voor. Veel mensen met MS kennen perioden waarin ze hiervan last krijgen en minder controle hebben over hun blaas. Dit verschilt per persoon. De één heeft als gevolg van MS moeite om te beginnen met plassen, de ander met het volledig uitplassen zodat er een restje urine in de blaas achter blijft met blaasretentie of zelfs infectie als mogelijk gevolg. Ook kan het voorkomen dat het plassen direct al op gang komt bij de eerste signalen van een voller wordende blaas.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Dieet als middel om obstipatie bij MS te bestrijden en voorkomen
Verstopping of obstipatie die optreedt in het kader van MS, vraagt in veel gevallen om een aangepast dieet. Met voldoende ruwe vezels, fruit, groene groenten en voldoende drinken (minimaal 2-3 liter per dag), is verstopping in veel gevallen al te voorkomen. Ook het eten van pruimen wil nogal eens helpen. Pas wanneer een dieet niet effectief is, kan je gebruik maken van laxerende middelen. Mensen met ernstige obstipatie kunnen last hebben van aanvallen van diarree (‘overloop’). Dit wordt veroorzaakt door het gisten van ontlasting die te lang in de darmen aanwezig is. Het lijkt tegenstrijdig, maar de aanpak van een dergelijke vorm van diarree bestaat uit meer laxeren.
Verminderde controle over ontlasting bij MS
Een verminderde controle over de ontlasting komt voor bij MS, maar is niet een van de vaak voorkomende symptomen. Wel hebben mensen met MS die weinig bewegen nogal eens klachten over verstopping (obstipatie). Het moeilijk ophouden van de ontlasting na de eerste aandrang (incontinentie) komt niet heel vaak voor bij MS.
Aanpak van blaasproblemen bij MS

De aanpak van blaasproblemen bij MS is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn drie soorten problemen te onderscheiden:

  • overmatige aandrang (urge-incontinentie)
  • het lekken van urine bij lichamelijke belasting (stressincontinentie)
  • en retentieklachten (er blijft urine in de blaas zitten).
Bij urge- en stressincontinentie kunt je medicijnen gebruiken die de overmatige aandrang wat afremmen. Je kunt ook incontinentiematerialen overwegen voor meer zekerheid. Daarnaast is het mogelijk om ’s nachts de productie van urine af te remmen met hormonen, zoals het antidiuretisch hormoon. Een fysiotherapeut kan je helpen door je oefeningen te geven voor de bekkenbodemspieren, waardoor je een betere controle krijgt over je sluitspieren. Dit geldt vooral voor vrouwen die ooit een vaginale bevalling hebben gehad.

De behandeling van retentieklachten (het niet volledig leeg kunnen plassen van de blaas) bij MS is lastiger. Doordat er urine in de blaas achterblijft, neemt de kans op blaasontstekingen toe. Wanneer de achterblijvende urine zich teveel ophoopt, dan is het soms nodig om de blaas één of meer malen per dag te legen via een katheter. Een bezoek aan een uroloog geeft vaak meer duidelijkheid en kan veel leed verminderen of zelfs voorkomen.