Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Blaas- en darmproblemen

Problemen met de blaas als Multiple Sclerose-klacht komen veel voor, maar ook bij mensen die geen Multiple Sclerose hebben.

Plasproblemen als Multiple Sclerose-klacht ontstaan doordat de blaas en/of de sluitspier van de plasbuis niet goed meer werkt. De blaas is een soort rekbare ballon die kan samentrekken om de urine naar buiten te persen. Daarbij ontspant de sluitspier zich even. Bij Multiple Sclerose heeft de sluitspier soms moeite gespannen te blijven of de blaaswand kan zich niet goed samentrekken. Soms komen beide verschijnselen tegelijkertijd voor. Veel mensen met Multiple Sclerose kennen perioden waarin ze hiervan last krijgen en minder controle hebben over hun blaas hebben. Dit kan verschillend zijn per persoon. De één heeft als gevolg van deze Multiple Sclerose-klacht moeite om te beginnen met plassen, de ander met het volledig uitplassen zodat er resturine in de blaas achter blijft met retentieklachten als mogelijk gevolg. Ook kan het voorkomen dat het plassen direct al op gang komt bij de eerste signalen van een voller wordende blaas.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Dieet als middel om obstipatie als Multiple Sclerose-klacht te bestrijden
Verstopping of obstipatie als Multiple Sclerose-klacht vraagt in veel gevallen om een aangepast dieet. Met voldoende ruwe vezels, fruit, groene groenten en voldoende drinken (minimaal 2-3 liter per dag), is verstopping in veel gevallen al te voorkomen. Ook het eten van pruimen wil nogal eens helpen. Pas wanneer een dieet niet effectief is, kan je ook gebruik maken van laxerende middelen. Mensen met ernstige obstipatie kunnen ook last hebben van aanvallen van diarree. Dit wordt veroorzaakt door het gisten van ontlasting die te lang in de darmen aanwezig is. Merkwaardig genoeg bestaat de aanpak van een dergelijke vorm van diarree uit meer laxeren! 
Verminderde controle over ontlasting als Multiple Sclerose-klacht
Een verminderde controle over de ontlasting komt minder vaak voor als Multiple Sclerose klacht. Wel hebben mensen met Multiple Sclerose die minder lopen nogal eens klachten over verstopping (obstipatie). Het moeilijk ophouden van de ontlasting na de eerste aandrang is een Multiple Sclerose-klacht die zich weinig voordoet. 
Aanpak van blaasproblemen als Multiple Sclerose-klacht

De aanpak van blaasproblemen als Multiple Sclerose-klacht is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn drie soorten problemen te onderscheiden:

  • overmatige aandrang (urge-incontinentie)
  • het lekken van urine bij lichamelijke belasting (stressincontinentie)
  • en retentieklachten.
Bij urge- en stressincontinentie kun je medicijnen gebruiken die de overmatige aandrang wat afremmen. Je kunt ook incontinentiematerialen overwegen voor meer zekerheid. Daarnaast is het mogelijk om ’s nachts de productie van urine af te remmen met hormonen, zoals het antidiuretisch hormoon. Ook kan een fysiotherapeut je hierbij helpen met oefeningen van de bekkenbodemspieren, waardoor je een betere controle krijgt over je sluitspieren. Dit geldt vooral voor vrouwen die hebben gebaard.

De behandeling van retentieklachten (het niet volledig leeg kunnen plassen van de blaas) als Multiple Sclerose-klacht is lastiger. Doordat er urine in de blaas achterblijft, neemt de kans op blaasontstekingen toe. Wanneer de achterblijvende urine zich teveel ophoopt, dan is het soms nodig om de blaas één of meer malen per dag te ledigen via een katheter. Een bezoek aan een uroloog geeft vaak meer duidelijkheid en kan veel leed verminderen of zelfs voorkomen.