Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Concentratie- en geheugenproblemen

Een van de verschijnselen van Multiple Sclerose is geheugen- en concentratiestoornissen. In principe verandert Multiple Sclerose niets aan je intelligentie. Hooguit merk je dat je minder dingen tegelijkertijd kunt uitvoeren dan vroeger, maar vaak is dat ook gewoon een leeftijdseffect en niet noodzakelijk een Multiple Sclerose-klacht. Bij Multiple Sclerose kúnnen echter wel stoornissen in geheugen, concentratie en denkvermogen optreden.

De oorzaak van concentratie- en geheugenproblemen

De stoornissen in geheugen, concentratie en denkvermogen worden veroorzaakt door veranderingen in de zenuwcellen van de hersenen omdat de myeline, het isolatiemateriaal om de zenuwuitlopers, aangetast wordt als gevolg van de Multiple Sclerose. Dit is het gevolg van geactiveerde immuuncellen die het beschermlaagje van de zenuwuitlopers (myeline) aanvallen en beschadigen. Myeline functioneert als isolatie materiaal van zenuwuitlopers en zorgt voor een snellere, sprongsgewijze signaaloverdracht tussen de zenuwcellen.

Als er iets mis is met ons denkvermogen, dan spreken we van storingen in de cognitieve functies.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat is er te doen aan concentratie- en geheugenproblemen als Multiple Sclerose-klacht?
Als gevolg van deze problemen kan het geheugen minder worden en dan vooral de herinnering aan recente zaken; het ‘korte termijn geheugen’. Soms is het een gevolg van concentratieproblemen, bijvoorbeeld omdat je gespannen bent, vermoeid of terneergeslagen. Vaak zit dit trouwens echt tussen de oren: zodra je interesse en betrokkenheid bij de dingen om je heen afnemen, neem je minder uit die omgeving op.

Herken deze klachten en doorbreek deze vicieuze cirkel zo snel mogelijk. Praat erover. Met je partner en naasten, maar ook met je behandelend arts. Soms biedt een geheugentraining mogelijkheden, maar de ouderwetse methode met lijstjes en een strak bijgehouden agenda kan ook een prima remedie zijn.