Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Concentratie- en geheugenproblemen

In principe verandert MS niets aan je intelligentie. Hooguit merk je dat je minder dingen tegelijkertijd kunt uitvoeren dan vroeger, maar vaak is dat gewoon een leeftijdseffect en niet noodzakelijkerwijs een symptoom van MS. Bij MS kunnen echter wel stoornissen in geheugen, concentratie en denkvermogen optreden. MS leidt niet tot dementie.

Deze stoornissen worden veroorzaakt door veranderingen in de zenuwcellen van de hersenen omdat de myeline, het isolatiemateriaal om de zenuwuitlopers, aangetast wordt als gevolg van de MS, waardoor er een verstoring in de informatieoverdracht van de zenuwen optreedt. Als er iets mis is met ons denkvermogen, dan spreken we van stoornissen in de cognitieve functies.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat is er te doen aan concentratie- en geheugenproblemen bij MS?
Als gevolg van deze problemen kan het geheugen minder worden en dan vooral de herinnering aan recente zaken; het ‘korte termijn geheugen’. Soms is het een gevolg van concentratieproblemen, bijvoorbeeld omdat je gespannen bent, vermoeid of terneergeslagen. Vaak zit dit trouwens daadwerkelijk ‘tussen de oren’; zodra je interesse en betrokkenheid bij de dingen om je heen afnemen, neem je minder uit die omgeving op.

Herken deze klachten en doorbreek deze vicieuze cirkel zo snel mogelijk. Praat erover, met je partner en naasten, maar ook met je behandelend arts. Soms biedt een geheugentraining mogelijkheden, maar de ouderwetse methode met lijstjes en een strak bijgehouden agenda kan ook een prima remedie zijn.