Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Gevoelsstoornissen

Gevoelszenuwen zijn zenuwen en daarom kunnen er, als gevolg van een aangetaste myeline laag, klachten als gevoelsstoornissen ontstaan. Je merkt dan dat de tastzin (‘het gevoel’) in delen van je huid verandert in een prikkelende, branderige of gevoelloze sensatie.

Op zich verlopen deze verschijnselen in pieken en dalen, al kan het wel zijn dat de perioden langer worden naarmate de Multiple Sclerose zich verder ontwikkelt. Er kunnen dus perioden zijn waarin lopen, schrijven of knoopjes dichtmaken niet meer zo gemakkelijk gaat. En pas op: wanneer je last hebt van deze Multiple Sclerose-klachten voelt je ook minder goed dat iets te heet is om vast te pakken. Wees dus voorzichtig met koken, afwassen, strijken etc.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat is er te doen aan deze Multiple Sclerose-klachten?
Aan deze gevoelsstoornissen als gevolg van Multiple Sclerose valt niet heel veel te doen. Gelukkig zijn er wel wat hulpmiddelen beschikbaar om deze klachten draaglijker te maken. Zo kan een zachte nekkraag voorkomen dat je je nek te veel buigt. Een ergotherapeut(e) kan je niet alleen handige trucs leren, maar weet ook welke slimme hulpstukjes je kunnen helpen om, bijvoorbeeld, je overhemd wél zelf dicht te kunnen knopen.

Een fysiotherapeut(e) kan je helpen met lopen of een goed bewegingsschema opstellen, dat helpt om langer mobiel en zelfstandig te blijven. Verschijnselen van overprikkelbaarheid kunnen wel afgezwakt worden met medicatie. Vraag je behandelend arts naar de mogelijkheden om deze klachten aan te pakken.