Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Krachtvermindering

Krachtvermindering kan je krijgen doordat zenuwen, als gevolg van Multiple Sclerose, minder goed in staat zijn om spieren aan het werk te zetten. De spieren krijgen niet langer alle opdrachten die de hersenen versturen. Spieren hebben de eigenschap om te verslappen als ze te weinig actief zijn.

Krachtvermindering in armen en benen

Bij veel mensen met MS komt na verloop van tijd de klacht van krachtvermindering in armen of benen voor. Het kan gaan om afgenomen vingervlugheid, maar ook om verlammingen. Krachtvermindering van de benen en daardoor moeite met lopen en staan, komen vaak voor. “Mijn benen zijn zo zwaar”, heet het dan. Dat is natuurlijk niet zo, maar door de verminderde spierkracht als Multiple Sclerose klacht lijken ze wel zwaarder. Soms treedt er herstel op maar het is ook mogelijk dat je krachten langzaam verder verminderen en niet meer terugkomen.

Krachtvermindering in de mond’

Het kan ook voorkomen dat de spieren van de mond en het slikken minder goed functioneren. Dit kan het praten, eten en drinken bemoeilijken. Ook het coördineren van kleine, precieze bewegingen kan moeilijker worden. Schrijven, een kopje thee inschenken, knipperen met de ogen of zelfs praten (stembanden zijn eigenlijk ook spieren) gaat dan ineens minder goed dan vroeger.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat is er te doen aan krachtvermindering als Multiple Sclerose-klacht?
Je kan je voorstellen dat wanneer je meer moeite moet doen om bepaalde spieren te bewegen de kans op overbelasting van andere spieren aanwezig is. Bewegen is prima, maar wel in overleg met een goede fysiotherapeut(e). Als het op een gegeven moment niet meer gaat, dan weten ergotherapeuten en thuiszorg precies hoe ze je met MS toch zo lang mogelijk mobiel kunnen houden.

Bij spraakproblemen kan een logopedist(e) je waarschijnlijk goed helpen. Als er slikklachten ontstaan, ga dan niet alleen nog maar yoghurt eten, maar snijdt liever je eten wat kleiner of pureer het. Dat is lekkerder en garandeert bovendien de noodzakelijke afwisseling en een gezond voedingspatroon.