Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Krachtvermindering

Krachtvermindering kan je krijgen doordat zenuwen, als gevolg van MS, minder goed in staat zijn om spieren aan het werk te zetten. De spieren krijgen niet langer alle opdrachten die de hersenen versturen goed door. Spieren hebben de eigenschap om te verslappen als ze te weinig actief zijn.

Veel mensen met MS krijgen na verloop van tijd last van krachtvermindering in armen of benen. Het kan gaan om iets ‘kleins’ als afgenomen vingervlugheid, maar ook om ingrijpendere verschijnselen zoals verlammingen. Krachtvermindering van de benen en daardoor moeite met lopen en staan, komen vaak voor. “Mijn benen zijn zo zwaar”, zeggen veel mensen met MS. Dat is natuurlijk niet letterlijk zo, maar door de verminderde spierkracht lijken de benen wel zwaarder te zijn. Soms herstelt dit maar het is ook mogelijk dat je spierkracht langzaam verder afneemt en niet meer terugkomt tot een normaal niveau.

Ook kunnen de spieren van de mond en voor het slikken in kracht verminderen. Dit bemoeilijkt het praten, eten en drinken. Vaak zien we dat dan ook het coördineren van kleine, precieze bewegingen moeilijker wordt zoals schrijven, een kopje thee inschenken, knipperen met de ogen of zelfs praten (stembanden zijn eigenlijk ook spieren).

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat is er te doen aan krachtvermindering bij MS?
Je kan je voorstellen dat wanneer je meer moeite moet doen om bepaalde spieren te bewegen de kans op overbelasting van andere spieren aanwezig is. Bewegen is prima, maar doe dit dan wel in overleg met een goede fysiotherapeut(e). Als bewegen op een gegeven moment niet meer gaat, richt je dan tot een ergotherapeut, fysiotherapeut en/of thuiszorgmedewerker; deze heeft vaak nog wel een aantal opties waardoor je zo lang mogelijk mobiel kan zijn.

Bij spraakproblemen kan een logopedist(e) je waarschijnlijk goed helpen. Als er slikklachten ontstaan, ga dan niet alleen nog maar yoghurt eten, maar snijd liever je eten wat kleiner of pureer het. Dat is lekkerder en garandeert bovendien de noodzakelijke afwisseling en een gezond voedingspatroon.