Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Moeite met zien

Een aantal symptomen van MS heeft betrekking op het zicht. Problemen met zien is een bekend verschijnsel. Dit openbaart zich meestal aan het begin van het ziekteproces. Meer dan een derde van de patiënten met MS heeft meteen aan het begin last van oogklachten, en vrijwel alle patiënten krijgen in het verloop van de ziekte te maken met, al dan niet voorbijgaande, oogklachten.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Hoe ontstaan oogklachten bij MS?
MS veroorzaakt klachten doordat het afweersysteem het beschermlaagje (myeline) van de zenuwuitlopers aanvallen en beschadigen. Myeline als beschermlaag zorgt voor een snelle, soepele, sprongsgewijze informatieoverdracht tussen de zenuwcellen. Als de myeline beschadigd raakt verloopt die informatieoverdracht niet meer soepel. Signalen vanuit de omgeving komen binnen via het oog en via de oogzenuw bij de hersenen. De oogzenuw is een dikke kabel waar een heleboel zenuwuitlopers doorheen lopen. Deze zenuw is een specifieke plek waar MS geregeld een ontsteking veroorzaakt en waar demyelisatie kan optreden. Afhankelijk van de plaats waar de ontsteking zit kan je last krijgen in één oog, maar soms ook in beide ogen.

De verschijnselen variëren nogal: sommigen beschrijven een waas voor hun ogen, zien dubbel, hebben moeite met het zien van diepte, zien een donkere vlek of missen bepaalde kleuren. Ook kunnen pijn, jeuk of hangende oogleden voorkomen. Meestal gaat dit weer over. Toch is het verstandig zichtproblemen in relatie met MS te melden bij je arts. Deze kan je wellicht helpen door afwisselend je ogen af te dekken, zodat de oogzenuw rust krijgt. In een enkel geval kunnen ontstekingsremmers helpen.

Tijdens perioden van stress, vermoeidheid of koorts kan het in een latere fase van de ziekte voorkomen dat je wazig ziet. Dat je opnieuw last krijgt van deze verschijnselen hoeft niet op nieuwe ziekteactiviteit van je MS te duiden.