Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Moeite met zien

Een aantal symptomen bij Multiple Sclerose heeft betrekking op oogklachten. Problemen met het zicht is een bekend verschijnsel. Dit openbaart zich meestal aan het begin, maar ook tijdens het Multiple Sclerose-ziekteverloop.

Meer dan een derde van de Multiple Sclerose-patiënten heeft meteen aan het begin last van oogklachten, en vrijwel alle patiënten krijgen in het verloop van de ziekte te maken met, al dan niet voorbijgaande, oogklachten.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Hoe ontstaan oogklachten bij Multiple Sclerose?
Multiple Sclerose veroorzaakt klachten doordat immuuncellen het beschermlaagje (myeline) van de zenuwuitlopers aanvallen en beschadigen. Myeline als beschermlaag zorgt voor een snelle, soepele, sprongsgewijze informatieoverdracht tussen de zenuwcellen. Als de myeline beschadigd raakt verloopt die informatieoverdracht niet meer soepel. Signalen vanuit de omgeving komen binnen via het oog en via de oogzenuw bij de hersenen. De oogzenuw is een dikke kabel waar een heleboel zenuwuitlopers doorheen lopen. Ook deze zenuw kan een plaats zijn waar Multiple Sclerose een ontsteking veroorzaakt en waar demyelisatie kan optreden. Afhankelijk van de plaats waar de ontsteking zit kan je last krijgen in één oog, maar soms ook in beide ogen.

De verschijnselen variëren nogal: sommigen beschrijven een waas voor hun ogen, zien dubbel, hebben moeite met het zien van diepte, zien een donkere vlek of missen bepaalde kleuren. Ook kunnen pijn, jeuk of hangende oogleden voorkomen. Problemen met zien zijn vaak één van de eerste verschijnselen. Meestal gaat dit weer over. Toch is het verstandig zichtproblemen in relatie met Multiple Sclerose te melden bij je arts. Meestal zal deze je helpen met het afwisselend afdekken van je ogen, zodat de oogzenuw rust krijgt. In een enkel geval kunnen ontstekingsremmers helpen.

Tijdens perioden van stress, vermoeidheid of koorts kan het in een latere fase voorkomen dat je wazig ziet. Dat je opnieuw last krijgt van deze verschijnselen hoeft niet op nieuwe ziekteactiviteit van uw Multiple Sclerose te duiden.