Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Pijn

Pijn is er in vele soorten en iedereen heeft een eigen pijngrens. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kortdurende pijn, acute en subacute pijn, en chronische pijn.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Aanhoudende (chronische) pijn bij MS

Er zijn drie vormen van chronische pijn bij MS:

Pijnlijke prikkelingen in armen of benen
Bij MS kunnen pijnlijke prikkelingen in armen of benen aanwezig zijn; dit betreft in tegenstelling tot pijnaanvallen die meestal kort en hevig zijn, meestal een branderig, prikkelend, zeurend of kloppend gevoel dat steeds aanwezig is. De pijnlijke prikkelingen nemen vaak toe als het donker wordt en bij weersveranderingen. In tegenstelling tot pijnaanvallen is deze chronische pijn juist gevoelig voor temperatuurverschillen. Een lauw bad, ijskompressen of ‘cool packs’ van de apotheek helpen dan ook vaak prima. Een steunkous kan het nare gevoel van prikkeling veranderen in een niet onaangenaam gevoel van druk en stevigheid. Pijnstillers kunnen helpen, maar vooral een (psychologische) therapie die je leert omgaan met ongewenste pijn en prikkeling is zeer effectief gebleken bij mensen met deze MS-klacht.
Pijn in de onderrug
Deze pijn ontstaat wanneer de rugspieren door MS te zwak zijn geworden om je wervelkolom recht te houden. Andere spiergroepen zullen dit dan proberen te compenseren, met pijn en stijfheid als gevolg. Het wordt dan lastig een houding te vinden die pijnvrij is en blijft. Voorkómen is beter dan genezen. Wacht niet tot je deze rugklachten krijgt bij je MS, maar besteed al meteen aandacht aan een goede houding. Je arts of fysiotherapeut(e) kan je daarbij helpen. Mocht je toch pijnklachten krijgen vanuit de onderrug, dan kunnen pijnstillers en intensieve fysiotherapie verlichting geven.
Pijnlijke krampen door spasticiteit
Pijnlijke krampen door spasticiteit zijn bijzonder onaangename symptomen van MS. De pijn is doorgaans ’s nachts het ergst, wat betekent dat je nachtrust in het gedrang komt. Het toverwoord bij deze vorm van pijn is ‘ontspanning’. Niet alleen van de betreffende spier, maar ook van jezelf. Als je gespannen bent, voel je meer pijn en zal je letterlijk krampachtiger reageren. Lichamelijk en geestelijk ontspannen in de vorm van bijvoorbeeld yoga, een massage, een bad of een boek lezen is daarom de basis voor de aanpak van deze MS-klacht. Je kunt hierbij ook denken aan contact met lotgenoten voor wederzijds begrip en geestelijke ondersteuning. Een ander middel tegen de pijn is massage van de aangedane plek waardoor de spier warm wordt en ontspant.