Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Pijn

Pijn als Multiple Sclerose-klacht is er in vele soorten en iedereen heeft een eigen pijngrens. Veel mensen met Multiple Sclerose hebben regelmatig last van pijnaanvallen. De aanvallen duren een paar seconden of hooguit een paar minuten, maar kunnen wel vaker op een dag voorkomen.

De pijn wordt meestal niet direct door Multiple Sclerose veroorzaakt, maar door de kleine ontstekingen in de zenuw, die maken dat de zenuw eerder reageert op prikkels. Dit verklaart waarom relatief kleine prikkels als kou (tandenpoetsen, koude dranken drinken) pijnaanvallen als Multiple Sclerose-klacht kunnen veroorzaken. Pijnstillers maken de zenuwen minder gevoelig voor prikkels en kunnen goed helpen hiertegen. Daarnaast zijn bijzondere behandelingen mogelijk waarbij kleine stroompjes door het pijnlijke gebied worden gestuurd. Je arts of fysiotherapeut(e) kan je daar meer over vertellen.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Drie vormen van aanhoudende pijn bij Multiple Sclerose

Pijnlijke prikkelingen in armen of benen als Multiple Sclerose-klacht
De pijnlijke prikkelingen in armen of benen houdt in dat er een branderig, prikkelend, zeurend of kloppend gevoel optreedt dat steeds aanwezig is, in tegenstelling tot pijnaanvallen die meestal kort en hevig zijn. De pijnlijke prikkelingen nemen vaak toe als het donker wordt en bij weersveranderingen. In tegenstelling tot pijnaanvallen is deze chronische pijn juist gevoelig voor warmte. Een lauw bad, ijskompressen of ‘cool packs’ van de apotheek helpen dan ook vaak prima. Een steunkous kan het nare gevoel van prikkeling veranderen in een niet onaangenaam gevoel van druk en stevigheid. Pijnstillers kunnen helpen, maar een (psychologische) therapie die je leert omgaan met ongewenste pijn en prikkeling is zeer effectief bij deze Multiple Sclerose-klacht.
Pijn in de onderrug als Multiple Sclerose-klacht
Deze pijn ontstaat wanneer de rugspieren door Multiple Sclerose te zwak zijn geworden om je wervelkolom recht te houden. Scheef zakken maakt dat sommige spieren gaan proberen de zaak toch recht te houden, met pijn en stijfheid als Multiple Sclerose-klacht. Het wordt dan lastig een houding te vinden die pijnvrij is en blijft. Voorkómen is ook bij deze Multiple Sclerose-klacht beter dan genezen. Wacht niet tot je deze Multiple Sclerose-klacht voelt, maar besteed al meteen aandacht aan een goede houding. Je arts of fysiotherapeut(e) kan je daarbij helpen. Mocht je toch pijnklachten krijgen vanuit de onderrug, dan kunnen pijnstillers en intensieve fysiotherapie verlichting geven.
Pijnlijke krampen door spasticiteit als Multiple Sclerose-klacht
Pijnlijke krampen door spasticiteit is een Multiple Sclerose-klacht die bijzonder onaangenaam kan zijn. De pijn hierbij is doorgaans ’s nachts het ergst, wat betekent dat je nachtrust in het geding is. Het toverwoord bij deze vorm van pijn is ‘ontspanning’. Niet alleen van de betreffende spier, maar ook van jezelf. Als je gespannen bent, voel je meer pijn en zal je letterlijk krampachtiger reageren. Lichamelijk en geestelijk ontspannen in de vorm van bijvoorbeeld yoga, een massage, een bad of een boek lezen is daarom de basis voor de aanpak van deze Multiple Sclerose-klacht. Je kunt hierbij ook denken aan contact met lotgenoten voor wederzijds begrip en geestelijke ondersteuning. Een ander middel tegen de pijn is massage van de aangedane plek waardoor de spier ontspant en warm wordt.