Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Evenwicht- en coördinatiestoornissen

Evenwicht- en coördinatiestoornissen komen geregeld voor bij MS. ‘Gewoon’ lopen gaat meestal vanzelf en doen we zonder erbij na te denken. Er vindt een uitgebalanceerd samenspel van evenwicht, ritme en kracht plaats om het lichaam in de juiste positie te houden terwijl we de ene voet voor de andere plaatsen. Dit evenwicht en de samenwerking van spieren worden gecontroleerd door de kleine hersenen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan lopen, dan bedenken eerst de grote hersenen wat ongeveer de bedoeling is. De kleine hersenen veranderen deze wens in een soepel gecoördineerd plan waarin precies de juiste spieren op exact het juiste moment werken. Veel zenuwen uit de grote en de kleine hersenen zijn hierbij betrokken. Het is dus niet vreemd dat bij MS een verstoorde prikkelgeleiding tussen zenuwen in dit gebied grote gevolgen heeft voor het voortbewegen, en leidt tot evenwicht- en coördinatiestoornissen. Thee inschenken en evenwicht houden zijn voorbeelden van zaken die voor mensen met MS lastig zijn of worden.

Wanneer slikken, spreken en ‘gewoon’ lopen lastiger worden kunnen mensen in uw omgeving onverwacht of vreemd reageren en denken dat je dronken bent.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat te doen aan evenwicht- en coördinatiestoornissen bij MS?

Er zijn een paar praktische handigheidjes waar je veel aan kunt hebben bij deze klacht:

  • Enigszins wijdbeens gaan lopen met wat kleinere pasjes kan bijvoorbeeld helpen het gebruik van een wandelstok of rollator uit te stellen.
  • Creëer met beugels houvast in douche en toilet.
  • Zorg ook voor steunpuntjes voor je arm bij de eettafel, make-up spiegel of wastafel.
  • Verwijder losse kleedjes, drempels en andere struikelblokken in je huis en werkomgeving.
  • Als je hoofd te erg beeft, vraag dan om een zachte, stevige nekkraag.
  • Er bestaan medicijnen die coördinatiestoornissen bij MS kunnen verbeteren. Vraag je behandelend arts naar de mogelijkheden.
Een bijzondere MS-klacht betreft ‘nystagmus’: dit zijn korte, snelle, heen en weergaande bewegingen van de oogspieren. Tijdens het lezen kan een liniaal langs de regels helpen om de ogen op het rechte spoor te houden. In ernstige gevallen van nystagmus is het soms prettig om één oog af te plakken.