Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Evenwicht- en coördinatiestoornissen

Evenwicht- en coördinatiestoornissen kunnen voorkomen als Multiple Sclerose-klacht. ‘Gewoon’ lopen gaat meestal vanzelf en doen we zonder er bij na te denken. Zonder er bij stil te staan vindt een uitgebalanceerd samenspel van evenwicht, ritme en kracht plaats om het lichaam in de juiste positie te houden terwijl we de ene voet voor de andere plaatsen.

Verstoorde prikkelgeleiding

Het evenwicht en de samenwerking van spieren worden gecontroleerd door de kleine hersenen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan lopen, dan bedenken eerst de grote hersenen wat ongeveer de bedoeling is. De kleine hersenen veranderen deze wens in een soepel gecoördineerd plan waarin precies de juiste spieren op exact het juiste moment werken. Veel zenuwen uit de grote en de kleine hersenen zijn daarbij betrokken. Het is dus niet vreemd dat een verstoorde prikkelgeleiding tussen zenuwen in dit gebied grote gevolgen heeft voor het voortbewegen en evenwicht- en coördinatiestoornissen als Multiple Sclerose-klacht veroorzaakt. Thee inschenken en evenwicht houden zijn voorbeelden van zaken die voor mensen met MS lastig zijn of worden.

Slikken, spreken en ‘gewoon’ lopen kunnen dus lastiger worden waardoor mensen in uw omgeving onverwacht of vreemd kunnen reageren. Mensen kunnen als gevolg van deze Multiple Sclerose-klacht bijvoorbeeld zelfs denken dat je dronken bent.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat te doen aan evenwicht- en coördinatiestoornissen als Multiple Sclerose-klacht?

Er zijn een paar praktische handigheidjes waar je veel aan kunt hebben bij deze klacht:

  • Enigszins wijdbeens gaan lopen met wat kleinere pasjes kan bijvoorbeeld helpen het gebruik van een wandelstok of rollator uit te stellen.
  • Creëer met beugels houvast in douche en toilet.
  • Zorg ook steunpuntjes voor je arm bij eettafel, make-up spiegel of wastafel.
  • Verwijder losse kleedjes, drempels en andere struikelblokken in je huis en werkomgeving.
  • Als je hoofd te erg beeft, vraag dan om een zachte, stevige nekkraag.
  • Er bestaan medicijnen die coördinatiestoornissen als Multiple Sclerose-klacht kunnen verbeteren.
Vraag je behandelend arts naar de mogelijkheden.

Een bijzondere Multiple Sclerose-klacht betreft de ‘nystagmen’: korte, snelle, heen en weergaande bewegingen van de oogspieren. Tijdens het lezen kan een liniaal langs de regels helpen om de ogen op het rechte spoor te houden. In ernstige gevallen van deze klacht is het soms prettig om één oog af te plakken.