Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Stemmingsstoornissen

Depressiviteit komt ook voor in combinatie met MS. Depressiviteit wordt gekenmerkt door een abnormale sombere stemming die gepaard gaat met het verlies van plezier in vrijwel alle activiteiten. Bij een depressie kan er, naast een vermindering van interesse en plezier, ook sprake zijn van een verstoord slaapritme en verminderde eetlust. Als dit gevoel bijna de gehele dag aanhoudt, en de symptomen ook minimaal twee weken aanhouden, is er sprake van een depressie.

De oorzaak van de depressie staat soms rechtstreeks in relatie met de ziekte (omdat MS kleine beschadigingen kan geven in de hersenen), maar vaak zijn de depressieve klachten juist een reactie op het moeten leren omgaan met MS.

De gevolgen van MS voor de kwaliteit van leven zijn sterk wisselend per persoon. Veel hangt af van de manier waarop je met de verschillende symptomen omgaat en hoe je deze zelf ervaart. In het begin zul je elk uitvalsverschijnsel van je lichaam als gevolg van MS misschien nog als een ramp ervaren. Maar na verloop van tijd lukt het velen om hier beter mee om te gaan en kan je jezelf wellicht leren te focussen op de dingen die je wél kan doen, ondanks je beperkingen door MS. Een dergelijke instelling levert meestal niet op korte termijn resultaten op, maar is een proces dat inspanning en ook tijd vraagt.

Depressies zijn over het algemeen goed te behandelen. Er is veel informatie te vinden over de symptomen en behandeling van depressies. Aarzel vooral niet om hierbij de hulp in te roepen van een maatschappelijk werker, een psycholoog of psychiater. Bij milde depressieve gevoelens bij MS helpt het om regelmatig je gevoelens te bespreken met iemand die je vertrouwt. Bij ernstige depressies kan je in overleg met je arts kijken of je in aanmerking komt voor intensievere begeleiding of voor geneesmiddelen tegen depressies.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

MS heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten.