Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Stemmingsstoornissen

Depressiviteit kan ook optreden bij Multiple Sclerose. Dit wordt gekenmerkt door abnormale depressieve stemming die gepaard gaat met het verlies van plezier in vrijwel alle activiteiten. Bij een depressie is er, naast een vermindering van interesse en plezier, ook sprake van verstoord slaapritme en verminderde eetlust. Als dit gevoel bijna de gehele dag aanhoudt, en de symptomen ook zo’n twee weken blijven opspelen, is er sprake van een depressie.

De oorzaak en gevolgen van stemmingsstoornissen

De oorzaak staat soms rechtstreeks in relatie met de ziekte (omdat Multiple Sclerose kleine beschadigingen kan geven in de hersenen). Maar vaak zijn de klachten, hoe naar ook, eerder een reactie op het moeten leren omgaan met Multiple Sclerose. Er kan ook sprake zijn van depressieve gevoelens die schuilgaan achter een ogenschijnlijk opgewekte stemming.

De gevolgen van Multiple Sclerose-symptomen voor de kwaliteit van leven zijn sterk wisselend. Veel hangt af van de manier waarop je met de verschillende symptomen omgaat en hoe je deze zelf ervaart. In het begin zult je elk uitvalsverschijnsel van je lichaam als gevolg van Multiple Sclerose misschien als een ramp ervaren. Maar na verloop van tijd leer je hier beter mee omgaan en kan je je instellen op de dingen die je wél kan doen, ondanks die specifieke Multiple Sclerose-symptomen. Dat is vaak geen opstelling die op korte termijn resultaten oplevert, maar een proces dat inspanning en ook tijd vraagt. Niet alleen van jezelf maar ook van je directe omgeving.

De behandeling van depressies

Depressies zijn over het algemeen goed te behandelen. Er is veel informatie te vinden over de symptomen en behandeling van depressies. Aarzel vooral niet om hierbij de hulp in te roepen van een maatschappelijk werker, een psycholoog of psychiater. Bij milde depressieve gevoelens bij Multiple Sclerose helpt het om regelmatig je gevoelens te bespreken met iemand die je vertrouwt. Bij ernstige depressies kan je in overleg met je arts kijken of je in aanmerking komt voor geneesmiddelen tegen depressies.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten.