Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Stijfheid of spasticiteit

Bij MS kan je ook spierstijfheid of spasticiteit ervaren. Hierbij is sprake van onwillekeurige samentrekkingen van de spier. Zo kunnen bepaalde commando’s vanuit de hersenen verdwijnen waardoor de spier alleen nog signalen ontvangt om zich aan te spannen en geen signalen meer ontvangt om zich te ontspannen. Dit kan krampen veroorzaken en ook zorgen dat een arm of been in een onhandige stand wordt getrokken. Soms leidt dit ook tot onverwachte bewegingen van ledematen.

Een veel geziene beweging bij MS is het schokken van het been bij het bewegen of aanraken van de voetzool. Vreemd genoeg worden deze verschijnselen versterkt door een volle blaas, verstopping (obstipatie) en doorligplekken. Deze schokken kunnen ook uitgelokt worden door flinke warmte en strak zittende kleding.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat te doen bij spierstijfheid of spasticiteit bij MS?
Om spierstijfheid of spasticiteit bij MS te verminderen is het belangrijk tijdig het toilet op te zoeken en met voldoende drinken en vezelrijke voeding de darmen in beweging te houden. IJskompressen of zelfs speciale koelpakken kunnen op de aangedane plekken verlichting brengen. Daarnaast kan je proberen om snelle bewegingen te vermijden en waar mogelijk te vervangen door rustige, langzamere bewegingen. Ontspanningsoefeningen passen hier goed bij. Mocht dit niet helpen dan kan je arts je bepaalde medicijnen geven. Deze moeten vrij precies worden gedoseerd voor het juiste effect en hebben vaak vervelende bijwerkingen. Hierom worden deze medicijnen niet zomaar, maar zeer weloverwogen en in nauw overleg met je arts voorgeschreven.

Verstijving ten gevolge van MS kan op den duur een vergroeiing van de gewrichten veroorzaken. Ook hierbij kan een fysiotherapeut(e) goede hulp bieden. Een fysiotherapeut(e) kan je ook voorlichten over hulpmiddelen waardoor je gewrichten beter in vorm kunnen blijven.