Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Stijfheid of spasticiteit

Je kunt ook spierstijfheid of spasticiteit ervaren als je Multiple Sclerose hebt. Bij spierstijfheid of spasticiteit is er sprake van onwillekeurige samentrekkingen van de spier.

De klachten bij spierstijfheid of spasticiteit

Spierstijfheid of spasticiteit houdt in dat bepaalde commando’s vanuit de hersenen kunnen verdwijnen, waardoor de spier bijvoorbeeld alleen nog signalen ontvangt om zich aan te spannen en geen signalen meer ontvangt dat de spier zich kan ontspannen. Dit kan krampen veroorzaken en ook zorgen dat een arm of been in een onhandige stand wordt getrokken. Ook onverwachte bewegingen komen voor als Multiple Sclerose-klacht.

Een bekende beweging is het schokken van het been bij het bewegen of aanraken van de voetzool. Vreemd genoeg worden deze verschijnselen versterkt door een volle blaas, verstopping (obstipatie) en doorligplekken. Deze Multiple Sclerose-klacht kan ook door flinke warmte en strak zittende kleding actief worden en de aangetaste zenuw onverwacht aan het werk zetten, met krampen of vreemde bewegingen als resultaat.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten. 

Wat te doen bij spierstijfheid of spasticiteit als Multiple Sclerose-klacht?
Om spierstijfheid of spasticiteit als Multiple Sclerose-klacht te verminderen is het belangrijk tijdig het toilet op te zoeken en met voldoende drinken en vezelrijke voeding de darmen in beweging te houden. IJskompressen of zelfs speciale koelpakken kunnen op de aangedane plekken verlichting brengen bij deze Multiple Sclerose klacht. Daarnaast kan je proberen om snelle bewegingen te vermijden en leren om waar mogelijk liever rustige, langzamer bewegingen te maken. Ontspanningsoefeningen passen hier goed bij. Mocht dit niet helpen dan kan je arts je bepaalde medicijnen geven. Deze moeten exact worden gedoseerd voor het juiste effect en hebben vaak vervelende bijwerkingen. Om deze reden wordt de keuze voor bepaalde medicijnen weloverwogen en in nauw overleg met je arts gemaakt.

Als Multiple Sclerose-klacht kan een verstijving op den duur vergroeiing van de gewrichten veroorzaken. Ook hierbij kan een fysiotherapeut(e) goede hulp bieden. Verstijving en vergroeiing als Multiple Sclerose-klacht kan op deze manier zoveel mogelijk worden voorkomen. Een fysiotherapeut(e) kan je ook voorlichten over hulpmiddelen waardoor je gewrichten beter in vorm kunnen blijven.