Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een symptoom van MS waarmee bijna alle patiënten te maken krijgen. Deze klacht heeft weinig te maken met het krijgen van voldoende nachtrust, maar des te meer met het energieniveau van het lichaam. De vermoeidheid is een gevolg van de verstoorde prikkelgeleiding in het zenuwstelsel. Je lichaam vangt dit op door alternatieve routes te kiezen maar dat vergt nu eenmaal meer energie. Mensen met MS beschrijven het alsof alles in je lichaam op een lager pitje staat. Je normale taken en activiteiten kosten meer energie dan normaal waardoor je ook vatbaarder wordt voor andere MS-klachten.

Het is verstandig - noodzakelijk zelfs – om je werktempo en levensstijl aan te passen aan je energieniveau. Uitputtende activiteiten en sporten zijn niet verstandig. Beweging is wel heel goed voor je ziekteproces, maar doe dit met mate en op geleide van je energieniveau.

Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten.