Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Warmte-intolerantie

Warmte-intolerantie (thermosensitiviteit) is een gevoeligheid voor warmte waardoor Multiple Sclerose-klachten kunnen verergeren. In een aantal gevallen krijgen mensen met Multiple Sclerose klachten door bijvoorbeeld in de zon te zitten, een saunabezoek of door het zwemmen in warm water. Ook een verhoogde lichaamstemperatuur door koorts kan de Multiple Sclerose-klachten verergeren.

Het effect van temperatuur op thermosensiviteit

Vaak krijgen deze patiënten in een warme omgeving last van moeheid en/of een zwaar en krachteloos gevoel in armen of benen. Over het algemeen verdwijnen deze Multiple Sclerose-klachten weer na enkele uren rust in een koele omgeving of na een koel bad. Ook zijn er patiënten die juist slechter functioneren in een koude of vochtige omgeving en daardoor Multiple Sclerose-klachten krijgen.

Hoe het klimaat de Multiple Sclerose-klachten beïnvloedt is niet bekend. Het beste wat je kunt doen is goed opletten wanneer zich een plotselinge verandering van je klachten voordoet. Gebeurt dit vaak als je je in een warme, koude of vochtige omgeving bevindt? Dan kunt je een volgende keer maatregelen nemen zodat je geen of minder last krijgt.

Luisteren naar je eigen lichaam

Multiple Sclerose verloopt bij iedere patiënt anders. Degene die het beste weet hoe je lichaam op bepaalde omstandigheden reageert ben je zélf. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de omstandigheden daarop aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde omgevingen vermijden als je weet dat de Multiple Sclerose-klachten door een bepaalde temperatuur verergeren of je kunt bijvoorbeeld een airco laten installeren als het erg warm is in de zomer. Hieronder vind je een aantal praktische tips die je kunnen helpen om met warmte intolerantie om te gaan.

Praktische tips voor Multiple Sclerose-klachten als gevolg van warmte intolerantie:

  • Vermijd warme omgevingen zoals sauna’s, warme zwembaden etc.
  • Een langzaam lauwer (of kouder) wordende douche kan soms ook wonderen doen.
  • Koel jezelf met ijsblokjes in een handdoek of met cool packs.
  • Als het erg warm is tijdens een langere periode kan een airco uitkomst bieden.
Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

Multiple Sclerose heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten.