Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Warmte-intolerantie

Warmte-intolerantie (thermosensitiviteit) is een gevoeligheid voor warmte waardoor MS-klachten kunnen verergeren. In een aantal gevallen worden bij mensen met MS klachten uitgelokt door bijvoorbeeld in de zon te zitten, een saunabezoek of door het zwemmen in warm water. Ook een verhoogde lichaamstemperatuur door koorts kan MS-klachten verergeren.

Vaak krijgen patiënten met een warmte-intolerantie in een warme omgeving last van moeheid en/of een zwaar en krachteloos gevoel in armen of benen. Over het algemeen verdwijnen deze klachten weer na enkele uren rust in een koele omgeving of na een koel bad. Hiernaast zijn er patiënten die juist slechter functioneren in een koude of vochtige omgeving en daardoor verergering van MS-klachten krijgen.

Hoe het klimaat precies de klachten bij MS beïnvloedt is niet bekend. Het beste wat je kunt doen is goed opletten wanneer zich een plotselinge verandering van je klachten voordoet. Gebeurt dit vaak als je je in een warme, koude of vochtige omgeving bevindt? Dan kun je een volgende keer maatregelen nemen zodat je geen of minder last krijgt.

MS verloopt bij iedere patiënt anders. Degene die het beste weet hoe je lichaam op bepaalde omstandigheden reageert ben je zélf. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de omstandigheden daarop aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde omgevingen vermijden als je weet dat MS-klachten bij jou door een bepaalde temperatuur verergeren of je kunt bijvoorbeeld een airco laten installeren als het erg warm is in de zomer. Hieronder vind je een aantal praktische tips die je kunnen helpen om met warmte intolerantie om te gaan.

Praktische tips voor verergering van MS-klachten als gevolg van warmte-intolerantie:

  • Vermijd warme omgevingen zoals sauna’s, warme zwembaden etc.
  • Probeer een langzaam lauwer (of kouder) wordende douche.
  • Koel jezelf met ijsblokjes in een handdoek of met cool packs.
  • Als het erg warm is tijdens een langere periode kan een airco uitkomst bieden.
Wil je meer informatie over de meest voorkomende klachten?

MS heeft meerdere veel voorkomende klachten. Wij willen je zo goed mogelijk op de hoogte brengen van deze klachten.