Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

De oorzaken van MS

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Onderzoeken hebben wel bepaalde factoren gevonden die een rol spelen bij het ontstaan van MS.

Omgevingsfactor

Het aantal mensen met MS per 100.000 inwoners is wereldwijd niet overal hetzelfde. De kans op MS neemt toe naarmate men verder van de evenaar af woont. Multiple Sclerose wordt dan ook vooral gezien bij blanke mensen in Europa, Noord-Amerika en Australië. In (sub)tropische gebieden komt MS veel minder vaak voor. De leefomgeving lijkt dus een rol te kunnen spelen bij het ontstaan van MS.

Erfelijke factor

Een andere factor die in zekere mate een rol speelt bij het ontstaan van MS is erfelijkheid. Dit betekent niet dat MS een erfelijke ziekte is. Wel is het risico om MS te krijgen, iets groter (drie procent) als de ziekte al in de familie voorkomt, met name in de eerste lijn (dat wil zeggen bij een ouder, broer of zus). Er wordt nationaal en internationaal DNA-onderzoek gedaan naar de rol van de genen bij MS. In het DNA van duizenden mensen met MS en hun verwanten wordt gezocht naar genen die mogelijk betrokken zijn bij het ontstaan van MS. Een paar van zulke ‘MS-genen’ zijn al gevonden.

Immuunsysteem

Uit onderzoeken is duidelijk naar voren gekomen dat het immuunsysteem (het afweersysteem tegen infecties) een grote rol speelt bij het ontstaan van MS. Hoe het immuunsysteem geactiveerd wordt om de lichaamseigen stof myeline aan te vallen is helaas nog niet duidelijk. Een normaal werkend immuunsysteem zorgt ervoor dat mogelijke ziekteverwekkers in het lichaam worden aangevallen en verwijderd. Deze reactie van het immuunsysteem wordt een ontsteking genoemd. Een voorbeeld hiervan is een kloppende, warme, rode vingertop wanneer je hierin een sneetje hebt. Bij een auto-immuunziekte valt het immuunsysteem lichaamseigen cellen aan en veroorzaakt hierbij ter plekke een ontsteking. Bij MS richt het immuunsysteem zich dus tegen bepaalde onderdelen van het eigen zenuwweefsel (namelijk de myeline) en als gevolg hiervan ontstaan er ontstekingen in de hersenen. Deze ontstekingen kunnen op hun beurt leiden tot verlies van zenuwcellen.

Meer over diagnose MS

Wat is MS

Om MS te begrijpen, is het nuttig te weten hoe de bij MS betrokken delen van het lichaam werken in een normale, gezonde toestand. Je hersenen en ruggenmerg – je centrale zenuwstelsel – sturen berichten tussen je hersenen en de rest van je lichaam waardoor je kunt bewegen, denken en je zintuigen kunt gebruiken.

De oorzaken van MS

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Uit onderzoeken zijn wel aanwijzingen aan het licht gekomen die bij het ontstaan van MS een rol kunnen spelen.

Drie vormen van MS

MS is een grillige ziekte. Perioden van rust worden afgewisseld met ontstekingsaanvallen. Zo’n aanval noem je een relaps, schub, terugval of exacerbatie. Er worden drie vormen van MS onderscheiden. Pas als je klachten zich ontwikkelen, kan de neuroloog overzien welke vorm je hebt.

Symptomen van MS

De verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel kan verschillende symptomen van MS veroorzaken. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de ontstekingen zich voordoen en waar en in hoeverre de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS-klachten die je hebt.

Klachten van MS

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij MS bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel.