Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Symptomen van MS

De verminderde informatie-overdracht in het centrale zenuwstelsel kan verschillende symptomen van MS veroorzaken. De plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen zich voordoen, en waar en in welke mate de myeline is afgebroken, is bepalend voor de klachten die je hebt. Overigens kunnen er ook ontstekingen als gevolg van MS zijn zonder dat dit direct leidt tot symptomen.

Welke symptomen en klachten iemand met MS in de toekomst nog kan krijgen, wordt voornamelijk bepaald door de plaats in het centraal zenuwstelsel waar de ontstekingen zich voordoen. De MS-klachten die je ervaart kunnen heel verschillend zijn en het is zeker niet gezegd dat je alle symptomen van MS zult krijgen. Wil je nog meer informatie over MS? Lees het boekje “Wat is MS”.

Beginsymptomen van MS
Een van de meest voorkomende MS-klachten is krachtvermindering, vooral in de benen. Daarnaast komen minder scherp kunnen zien, problemen met het zien van kleuren en dubbelzien ook vaak voor. Symptomen van MS die in mindere mate voorkomen zijn blaasfunctiestoornissen (bijvoorbeeld urineverlies) en duizeligheid.

In de meeste gevallen van MS is er maar één symptoom aanwezig in het begin. In 80% van de gevallen zijn deze MS-symptomen van voorbijgaande aard en worden deze niet altijd als MS herkend.

Wil je meer informatie over symptomen die bij MS voorkomen? Lees het boekje ‘Wat is MS’ en het boekje ‘Leven met MS’. Wil je liever meer informatie in video-vorm? Ook kun je de animatievideo over ‘Wat is MS’ bekijken.

Meer over diagnose MS

Wat is MS

Om MS te begrijpen, is het nuttig te weten hoe de bij MS betrokken delen van het lichaam werken in een normale, gezonde toestand. Je hersenen en ruggenmerg – je centrale zenuwstelsel – sturen berichten tussen je hersenen en de rest van je lichaam waardoor je kunt bewegen, denken en je zintuigen kunt gebruiken.

De oorzaken van MS

De precieze oorzaken van MS zijn nog steeds onbekend. Uit onderzoeken zijn wel aanwijzingen aan het licht gekomen die bij het ontstaan van MS een rol kunnen spelen.

Drie vormen van MS

MS is een grillige ziekte. Perioden van rust worden afgewisseld met ontstekingsaanvallen. Zo’n aanval noem je een relaps, schub, terugval of exacerbatie. Er worden drie vormen van MS onderscheiden. Pas als je klachten zich ontwikkelen, kan de neuroloog overzien welke vorm je hebt.

Symptomen van MS

De verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel kan verschillende symptomen van MS veroorzaken. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de ontstekingen zich voordoen en waar en in hoeverre de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS-klachten die je hebt.

Klachten van MS

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij MS bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel.