Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Leven met MS

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen. En als dat zenuwstelsel niet goed werkt is het logisch dat er overal in je lichaam klachten kunnen optreden. Waar en hoe is niet te voorspellen; dat verschilt van persoon tot persoon. Niet alle klachten die veel voorkomen bij MS zullen zich bij iedereen in dezelfde mate of dezelfde wijze manifesteren. Informatie inwinnen over het mogelijke verloop van de ziekte en op een verstandige manier omgaan met je eigen klachten helpt bij het dagelijks leven met MS.

Na het krijgen van de diagnose MS, zal het accepteren hiervan en het omgaan hiermee, zeker in het begin, best lastig zijn voor jou en je partner. We zien dat veel patiënten juist in het begin erg veel focus leggen op hun ziekte. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat je na verloop van tijd wél weer tijd en aandacht hebt voor de gewone dingen van het dagelijks leven. Je zult dan ook minder over MS gaan nadenken en praten, maar daarvoor is tijd nodig.

Wil je meer informatie over leven met MS? Lees het boekje ‘Leven met MS’. Ben je juist meer visueel ingesteld? Bekijk de animatievideo over ‘MS en dagelijkse activiteiten’ of de video over ‘MS en emoties’.

MS en dagelijkse onderwerpen

MS & Emoties

Het krijgen van een levenslange diagnose zoals bij MS het geval is, kan levens veranderend zijn. Het is volkomen normaal om gedurende deze tijd allerlei emoties te ervaren. Mensen reageren verschillend op het krijgen van de diagnose MS.  

MS & Sport en Vakantie

Sport en spel mag voor jou misschien wat ingewikkelder zijn geworden, toch is dit júist voor jou heel belangrijk. Ontspanning, conditie en sociale contacten geven extra zelfvertrouwen en nieuwe energie 

MS & Seksualiteit

Wat seksualiteit voor iemand betekent, kan van persoon tot persoon verschillen, maar vaak is het een belangrijk deel van het leven en van de liefdesrelatie.

MS & Onderwijs

MS is een ziekte die zich relatief vroeg in het leven openbaart, meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. Op jonge tot volwassen leeftijd is MS één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Toch kan MS zich al op nog jongere leeftijd openbaren, waardoor sommige jonge kinderen de diagnose moeten combineren met naar school gaan.