Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

MS & Emoties

Het krijgen van een levenslange diagnose zoals bij MS het geval is, kan levens veranderend zijn. Het is volkomen normaal om gedurende deze tijd allerlei emoties te ervaren. Mensen reageren verschillend op het krijgen van de diagnose MS. Sommige mensen ervaren opluchting omdat zij uiteindelijk weten welke aandoening ze hebben. Anderen voelen juist angst, verdriet of schuld. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘juiste’ manier van reageren bestaat of hoe je je zou moeten voelen.
Wanneer je vast zit in allerlei emoties kan je enkele eenvoudige activiteiten ondernemen om je hier doorheen te helpen. Denk eens aan lekker buiten zitten, met iemand praten, een verandering aanbrengen in je omgeving, tijd besteden aan een (nieuwe) hobby, luisteren naar muziek, of een boek lezen. Deze activiteiten lossen natuurlijk niet je problemen op, maar geven vaak wel een gevoel van blijdschap en rust.

Wanneer je MS hebt, kunnen zelfs de simpelste taken moeilijk lijken. Aankleden, schrijven, normaal praten of sporten: er zijn perioden dat dit door de MS-klachten niet meer lukt en soms verdwijnt zo’n vaardigheid zelfs voorgoed. Het gevaar dreigt dan dat je gevoel van eigenwaarde daaronder te lijden heeft. Het lijkt dan ook verstandig om je eigenwaarde te laten afhangen van andere, wellicht diepere zaken.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de kern is onmiskenbaar waar: je bent méér dan je lichaam die de ziekte MS heeft. De één is de onvervangbare moeder van haar kinderen, de ander een leuke oom, een gekoesterde zoon, weer een ander een hartsvriendin. Je partner is tenslotte niet van je gaan houden omdat je zo goed je veters kon strikken. Maar je partner is van je gaan houden om je gevoel voor humor, je kijk op de wereld en... je zelfrespect. In dat laatste zit iets heel bijzonders: mensen die zichzelf niet waarderen om wat ze zijn, maar om wie ze zijn, oogsten ook veel meer waardering van hun omgeving.

Wil je meer informatie over leven met MS en omgaan met je emoties hierover? Lees het boekje over ‘Leven met MS’ voor allerlei informatie over omgaan met MS, maar ook in het bijzonder met je emoties die hierbij gepaard gaan. Ben je juist meer visueel ingesteld? Bekijk de animatievideo over ‘MS en emoties’ voor extra informatie.
Tips voor elke dag

Maak haalbare plannen en deel daarom je plannen op in kleinere stukjes die je goed kunt overzien en waarvan je zeker weet dat ze binnen je mogelijkheden liggen. Soms dwingt de ziekte MS je ertoe om plannen die je hebt gemaakt, te veranderen. Het is niet anders. Geef duidelijk aan wat je wel en wat je niet kan. 

MS & Dagelijkse onderwerpen

MS & Sport en Vakantie

Sport en spel mag voor jou misschien wat ingewikkelder zijn geworden, toch is dit júist voor jou heel belangrijk. Ontspanning, conditie en sociale contacten geven extra zelfvertrouwen en nieuwe energie.  

MS & Seksualiteit

Wat seksualiteit voor iemand betekent, kan van persoon tot persoon verschillen, maar vaak is het een belangrijk deel van het leven en van de liefdesrelatie.

MS & Onderwijs

Sport en spel mag voor jou misschien wat ingewikkelder zijn geworden, toch is dit júist voor jou heel belangrijk. Ontspanning, conditie en sociale contacten geven extra zelfvertrouwen en nieuwe energie.