Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

MS & Onderwijs

MS is een ziekte die zich relatief vroeg in het leven openbaart, meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. Op jonge tot volwassen leeftijd is MS één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Toch kan MS zich al op nog jongere leeftijd openbaren, waardoor sommige jonge kinderen de diagnose moeten combineren met naar school gaan.

Ondanks dat veel scholen voldoende kennis hebben van kinderziektes en lichamelijke aandoeningen, geldt dit doorgaans niet voor MS. Omdat de ziekte bij elke patiënt een ander verloop kent, is ook de situatie waarin een school een leerling met MS begeleidt telkens anders. De ene leerling met MS kan bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan wat meer tijd voor een toets, terwijl een andere leerling met MS in verband met fysieke beperkingen een goede toegang tot de school nodig heeft.

Samenwerking met school

Vaak wordt door ouders van kinderen met MS veel informatie gezocht over de ziekte zelf, de invloed hiervan voor hun kind en eventuele aanpassingen die zij moeten doen in de gezinsomstandigheden. Er wordt minder vaak gedacht aan het verbeteren van de samenwerking met de school, terwijl dit juist de sleutel kan zijn voor een geslaagde schoolcarrière van een leerling met MS.

Voor een leerkracht van een leerling met MS kan het lastig zijn om goede passende begeleiding te bieden. Je kunt nu eenmaal niet altijd bij iemand met MS aan de buitenkant zien waar hij/zij last van heeft. Daarnaast zijn er meer leerlingen om rekening mee te houden en is er misschien onvoldoende tijd en beschikbaarheid om goede passende begeleiding aan het kind met MS te bieden. Een samenwerking tussen de school, de leerkrachten, de ouders en de leerling met MS is dan noodzakelijk, zodat alle betrokken partijen op hun manier kunnen bijdragen aan het goed verlopen van de educatie van de leerling.

Tips voor elke dag

Maak haalbare plannen en deel daarom je plannen op in kleinere stukjes die je goed kunt overzien en waarvan je zeker weet dat ze binnen je mogelijkheden liggen. Soms dwingt de ziekte MS je ertoe om plannen die je hebt gemaakt, te veranderen. Het is niet anders. Geef duidelijk aan wat je wel en wat je niet kan.  

MS & Dagelijkse onderwerpen

MS & Emoties

Het krijgen van een levenslange diagnose zoals bij MS het geval is, kan levens veranderend zijn. Het is volkomen normaal om gedurende deze tijd allerlei emoties te ervaren. Mensen reageren verschillend op het krijgen van de diagnose MS.  

MS & Sport en Vakantie

Sport en spel mag voor jou misschien wat ingewikkelder zijn geworden, toch is dit júist voor jou heel belangrijk. Ontspanning, conditie en sociale contacten geven extra zelfvertrouwen en nieuwe energie. Sporten is over het algemeen goed, maar altijd met mate.  

MS & Seksualiteit

Wat seksualiteit voor iemand betekent, kan van persoon tot persoon verschillen, maar vaak is het een belangrijk deel van het leven en van de liefdesrelatie.