Belangrijke mededeling

De website Toekomst met MS zal vanaf 1 januari 2024 niet langer beschikbaar zijn.
Vóór die tijd, voel je vrij om gebruik te blijven maken van deze service en neem contact op met je zorgprofessional als je hulp nodig hebt.

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

MS & Sport en Vakantie

Sport en spel mag voor jou misschien wat ingewikkelder zijn geworden, toch is dit júist voor jou heel belangrijk. Ontspanning, conditie en sociale contacten geven extra zelfvertrouwen en nieuwe energie. Sporten is over het algemeen goed, maar altijd met mate. Doe liever geen zware contact- of wedstrijdsporten zoals karate of judo. Het is beter als je een activiteit zoekt die je ook nog met plezier kan uitvoeren als het wat minder goed met je gaat. Voorbeelden van zulke sporten zijn zwemmen, wandelen, fietsen en Nordic Walking. Dit zijn sporten waarbij je ondertussen nog gewoon kunt praten en waarvan je de intensiteit kunt aanpassen aan je actuele fysieke vermogens. Begin met korte trainingen en bouw het langzaam op, liefst in een niet te warme omgeving. Daarentegen kan een lauw bad voor en na de training wel erg prettig zijn.

Je kunt je aansluiten bij een vereniging met aandacht voor gehandicaptensport of clubs die daarvoor speciaal zijn opgericht. Hulpmiddelen die daarvoor eventueel nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een sportrolstoel, worden meestal vergoed.

Multiple Sclerose en vakantie

De bedoeling van vakantie is vooral: genieten en uitrusten in een andere omgeving. Dat lukt het best als je niet voortdurend tegen je beperkingen aanloopt. Zolang je niet te veel tegen je beperkingen aanloopt kan je prima zelf je vakantie regelen. Een groepsreis daarentegen is een zeer geschikt alternatief omdat je dan niet zelf alles hoeft te regelen. Voor mensen met uitgebreidere functiebeperkingen bestaan er reisorganisaties met een gespecialiseerd aanbod, dat overigens ook zeer gevarieerd is, en waarbij aangepaste vakantieaccomodaties geboekt kunnen worden. Een extra voordeel van zulke groepsreizen is dat je laagdrempelig, op een ontspannen manier, met geestverwanten (misschien wel lotgenoten, ook met MS) in contact komt. Daarnaast kan je ook praktische tips vragen bij een patiëntenvereniging. Zij kunnen je vertellen waaraan je allemaal moet denken als je op vakantie gaat en MS hebt. Hoe houd je bijvoorbeeld ‘cool packs’ gekoeld, welke medicijnen kan je het beste meenemen en hoe bewaar je die het beste? Hoe zorg je dat je goed slaapt in warme landen en vreemde bedden?

Tips voor elke dag

Maak haalbare plannen en deel daarom je plannen op in kleinere stukjes die je goed kunt overzien en waarvan je zeker weet dat ze binnen je mogelijkheden liggen. Soms dwingt de ziekte MS je ertoe om plannen die je hebt gemaakt, te veranderen. Het is niet anders. Geef duidelijk aan wat je wel en wat je niet kan. 

MS & Dagelijkse onderwerpen

MS & Emoties

Het krijgen van een levenslange diagnose zoals bij MS het geval is, kan levens veranderend zijn. Het is volkomen normaal om gedurende deze tijd allerlei emoties te ervaren. Mensen reageren verschillend op het krijgen van de diagnose MS. 

MS & Seksualiteit

Wat seksualiteit voor iemand betekent, kan van persoon tot persoon verschillen, maar vaak is het een belangrijk deel van het leven en van de liefdesrelatie.

MS & Onderwijs

MS is een ziekte die zich relatief vroeg in het leven openbaart, meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. Op jonge tot volwassen leeftijd is MS één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Toch kan MS zich al op nog jongere leeftijd openbaren, waardoor sommige jonge kinderen de diagnose moeten combineren met naar school gaan.