Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

MS & Sport en Vakantie

Multiple Sclerose en sporten

Sport en spel mag voor jou misschien wat ingewikkelder zijn geworden, het blijft misschien júist voor jou heel belangrijk. Ontspanning, conditie en sociale contacten geven extra zelfvertrouwen en nieuwe energie. Sporten is over het algemeen goed, maar altijd met mate. Liever geen zware contact- of wedstrijdsporten zoals karate of judo. Het is beter als je een activiteit zoekt die je ook nog prettig kan doen als het wat minder gaat.

Je kunt je aansluiten bij een vereniging met aandacht voor gehandicaptensport of clubs die daarvoor speciaal zijn opgericht. Hulpmiddelen die daarvoor eventueel nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een sportrolstoel, worden meestal vergoed.

Multiple Sclerose en vakantie

De bedoeling van vakantie is vooral: genieten. Dat lukt het best als je niet voortdurend tegen je beperkingen aanloopt. Een groepsreis is een prima optie omdat je dan niet zelf alles hoeft te regelen. Daarnaast kan je ook inlichtingen inwinnen bij een patiëntenvereniging. Waaraan moet je denken als je op vakantie gaat? Hoe houd je bijvoorbeeld ‘cool packs’ gekoeld, welke medicijnen kan je het beste meenemen en hoe bewaar ik die? En; hoe zorg je dat je goed slaapt in warme landen en vreemde bedden?

Tips voor elke dag

Maak haalbare plannen en deel daarom je plannen op in kleinere stukjes die je goed kunt overzien en waarvan je zeker weet dat ze binnen je mogelijkheden liggen. Soms dwingt de ziekte MS je ertoe om plannen die je hebt gemaakt, te veranderen. Het is niet anders. Geef duidelijk aan wat je wel en wat je niet kan. 

MS & Dagelijkse onderwerpen

MS & Emoties

Multiple Sclerose kan de simpelste taken moeilijk maken. Aankleden, schrijven, normaal praten of sporten: er zijn perioden dat dit door de Multiple Sclerose klachten niet meer lukt en soms verdwijnt zo’n vaardigheid zelfs voorgoed.  

MS & Seksualiteit

MS kan de behoefte aan seks verminderen. Maar hierbij moet je je wel realiseren dat die behoefte bij gezonde mensen ook sterk kan variëren. Een simpele verklaring voor verminderde behoefte aan seks is dat je soms gewoon te moe bent.  

MS & Onderwijs

Multiple Sclerose is een ziekte die zich relatief vroeg in het leven openbaart. Op jonge tot volwassen leeftijd is MS één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel.