Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Brochures over MS

In de informatieserie ‘Leven met MS’ vind je meer informatie over de aandoening Multiple Sclerose; de uiteenlopende klachten, de mogelijke behandelingen en wat je zelf kunt doen om Multiple Sclerose zo goed mogelijk in je dagelijks leven te integreren.
Wat is MS

Direct na de diagnose MS hebben mensen wel een beeld van de aandoening maar weten zij vaak niet echt wat Multiple Sclerose betekent en wat de mogelijke klachten en behandelingen zijn. In het deel ‘Wat is MS’ vind je meer informatie over de ziekte MS en over de verschillende behandelvormen.brochure Nederlands | brochure Engels
Multiple Sclerose en het dagelijks leven

Hoe de ziekte MS verloopt in de tijd en welke klachten zich voordoen, verschilt van persoon tot persoon, en is niet voorspelbaar. In deze brochure zijn de meest voorkomende klachten en wat je er zelf aan kunt doen, op een rij gezet.brochure Nederlands | brochure Engels
Multiple Sclerose en de behandelmogelijkheden

Er is veel onderzoek naar de behandeling van MS gedaan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen geneesmiddelen die de klachten verminderen (symptoombestrijding) en geneesmiddelen die het ziekteproces kunnen remmen (immunomodulatie). Daarnaast is er veel ervaring opgedaan op het gebied van wat iemand zelf kan doen om MS zo goed mogelijk te integreren in het dagelijks leven.

brochure Nederlands | brochure Engels
MS en gezinsplanning

De onderwerpen intimiteit en seksualiteit kunnen vragen oproepen. Maar er zijn ook vaak vragen als je een kinderwens hebt of wanneer in een gezin één van de ouders de diagnose MS krijgt. Deze informatie is bedoeld voor zowel mannen als vrouwen met MS én hun partner. Aan het einde van het boekje staat bovendien een hoofdstuk met, in simpele bewoordingen, informatie over de ziekte, die je kan helpen er met je kind over te praten.brochure Nederlands | brochure Engels
MS en cognitieve vaardigheden

Cognitieve verandering door Multiple Sclerose is een complex probleem, waarbij soms de in eerste instantie verborgen symptomen niet direct aan MS worden gekoppeld. Mensen met MS helpen hun problemen te begrijpen én ze daarna te leren daarmee om te gaan is belangrijk. Simpele suggesties en tips om je goed te laten omgaan met deze symptomen stellen je gerust en bieden mogelijkheden om aanpassingen te doen in het dagelijks leven.

brochure Nederlands | brochure Engels
MS en vaccinaties

Naast leren omgaan met symptomen van MS, beslissingen nemen over medicijnen en kijken hoe je zo goed mogelijk MS in je dagelijks leven kunt inpassen, zul je - misschien wel voor het eerst in je leven - extra goed moeten letten op de vaccinaties die je misschien nodig hebt. Dit is niet het meest voor de hand liggende onderdeel van leren omgaan met MS, maar wel een heel belangrijke.
Deze brochure geeft je advies over vaccineren in het algemeen en hoe vaccineren in zijn werk gaat bij mensen met MS. We laten je zien hoe een vaccin werkt, wat er in een vaccin zit, welke soorten vaccins er bestaan èn of je met MS bijzondere voorzorgsmaatregelen moet nemen bij beslissingen rondom vaccinatie.brochure Nederlands

Geef je mening (poll)

Voor mijn werkgever staat mijn MS niet in de weg om mijn doelen te bereiken
Stemmen