Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Handige links over MS

Hier vind je handige links over Multiple Sclerose en over zorg en gezondheid in het algemeen.

MS patiënten- en belangenorganisaties

MS Research

MS Research werkt aan meer onderzoek naar de oorzaken, symptomen en behandeling van Multiple Sclerose en aan de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor mensen met deze ziekte. 

MS-Anders

Website van de stichting MS Anders, die zich inzet om mensen met MS een beter leven te bieden. Hun werk bestaat uit onafhankelijke voorlichting aan mensen met MS, medisch-wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijk werk. 

MS Vereniging Nederland

MS Vereniging Nederland is de enige patiëntenvereniging in Nederland voor mensen met Multiple Sclerose en hun naasten. De vereniging biedt de circa 8.500 aangesloten leden activiteiten en diensten aan die hen ondersteunen bij vragen en problemen.

Nationaal MS Fonds

Het Nationaal MS Fonds is de landelijke organisatie voor mensen met Multiple Sclerose (MS).. De organisatie is actief op de gebieden voorlichting, coaching én onderzoek en bundelt zo de krachten in de strijd tegen MS.

MSweb

Het doel van MSweb is het verzorgen van uitgebreide, betrouwbare en evenwichtige informatie over de ziekte MS en over mensen met MS. Een belangrijk onderdeel van MSweb is het forum. Het forum biedt mensen met MS de mogelijkheid om met elkaar over allerlei MS-gerelateerde onderwerpen te communiceren. MSweb heeft een nauwe samenwerking met MS Vereniging Nederland.

MS en werk

MS Werkloket

Werken met Multiple Sclerosis (MS) is niet altijd even makkelijk. Je vermoeidheid wisselt of er is onbegrip bij je collega’s. Je staat er niet alleen voor. Daarom vind je op MS-werkloket van MS Vereniging Nederland praktische informatie en handige checklists

MS en kinderen

MS-kinderkampen

Deze website is speciaal voor kinderen en jongeren die in hun gezin te maken hebben met Multiple Sclerose (MS). Dus heeft jouw moeder of vader MS of heb je een broer of zus met deze neurologische ziekte, bezoek dan deze website. 

MS Kidsweb

Een speciale website voor kinderen die een ouder met MS hebben.