Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel MS nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

Leven met MS, hoe doe je dat?

Wanneer je MS hebt, is het verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven, maar het is ook belangrijk om MS niet je leven te laten bepalen. Aanpassingen zijn noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen.  

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 

Interviews

Op Toekomst met MS vind je interviews over diverse onderwerpen zoals cognitie, voeding, ouderschap en werk. Zo geeft diëtiste Sandra Nagtegaal tips over MS&voeding, psycholoog Helga Harsay gaat in op de vraag: Hoe en hoeveel vertel je een kind over je MS? Neurowetenschapper Hanneke Hulst geeft inzicht in MS&Cognitie. 

Geef je mening (poll)

Ik heb moeite om MS uit te leggen aan mijn kinderen
Stemmen

Video over ervaringen met MS

Judith van Leeuwen (42 jaar) was coördinerend wijkverpleegkundige bij Omring, waar ze onder meer MS-patiënten verzorgde. Totdat ze zelf MS kreeg en moest gaan revalideren. Over haar ervaringen met MS vertelt ze in deze video.

Video over MS & Zwangerschap

In deze korte video vertelt dr. Esther Zeinstra, neuroloog in de Isala Klinieken, hoe je MS-team je kan helpen bij gezinsplanning. MS is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel op jonge tot volwassen leeftijd. De diagnose wordt meestal gesteld wanneer iemand in de bloei van zijn leven staat en vaak al bezig is met het plannen van een gezin.

Het is logisch als je hierover vragen hebt. Bijvoorbeeld over erfelijkheid van MS, vruchtbaarheid bij MS, of je meer risico’s hebt bij zwangerschap, bevalling en borstvoeding of de invloed hiervan op je medicijnen voor MS. Je neuroloog begeleidt je hier graag bij. Het is namelijk heel goed mogelijk om een gezin te stichten, ook als je MS hebt. Esther Zeinstra legt in deze video uit waarom het belangrijk is dat je een kinderwens met je neuroloog bespreekt.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar onze speciale themapagina MS en gezinsplanning.