Diagnose MS

Diagnose MS, en dan?

Multiple Sclerose is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Daarom wordt ook vaak gezegd dat iedereen zijn eigen Multiple Sclerose heeft. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt betekent het leven met Multiple Sclerose een grote mate van onzekerheid over je gezondheid. Kies een onderwerp links in het menu of ga naar de overzichtspagina.

MS & Ouderschap

De diagnose MS betekent vaak een grote schrik? Wat betekent MS voor je toekomst? Heeft MS invloed op je vruchtbaarheid? Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je MS hebt? 

Behandeling van MS, hoe gaat dat?

Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen is, zijn de behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn een aantal effectieve behandelmogelijkheden bijgekomen. Door de verschillende oorzaken is de behandeling van Multiple Sclerose ook verschillend. MS-klachten zoals pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten zijn het gevolg van ontstekingshaarden of littekens in het centrale zenuwstelsel.

MS & Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Ook bij MS is het echter van belang je lichaam op een goede manier te voeden. 

Leven met MS, hoe doe je dat?

Het is verstandig om aanpassingen te doen in je dagelijks leven als je Multiple Sclerose hebt, maar laat MS je leven niet bepalen. Aanpassingen zijn vervelend en noodzakelijk want als je dat niet doet zal de ziekte nog meer grip op je krijgen. Bijna alles in ons lichaam wordt bestuurd door zenuwen.

MS & Werk

Werk is voor veel mensen belangrijk. Natuurlijk omdat je daarmee een inkomen hebt, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Daarnaast kan je je door werk ontwikkelen en geeft het je structuur en een deel van je sociale netwerk. 

De verschillende thema's over MS

Cognitieve veranderingen door Multiple Sclerose is een ingewikkeld probleem. Als je MS hebt wil je begrijpen wat de ziekte precies is. Maar je wilt ook begrijpen waarom je problemen ervaart en hoe je jezelf hierbij kan helpen.

MS Blog

Iedere maand verschijnt op Toekomst met MS een blog van Tessa, waarin ze vertelt over haar leven met MS. Haar leven waarin niets meer als vanzelfsprekend voelt door de grillige ziekte, waarmee ze net als vele anderen dagelijks te maken heeft. 

Services van toekomst met MS

Wil je praktische brochures downloaden zoals MS en Cognitieve Vaardigheden? Wil je de blogs van Tessa lezen of een handige lijst met allerlei links naar andere websites doorscrollen? In Services vind je alle informatie terug. 
  • MS & Ouderschap
    MS & Ouderschap

Algemene informatie over MS & Ouderschap

Multiple Sclerose is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel op jonge tot volwassen leeftijd. De diagnose wordt ook meestal gesteld wanneer iemand in de bloei van zijn leven staat.

De diagnose MS betekent vaak een grote schok. En dat is niet zo vreemd. Wat betekent Multiple Sclerose voor je toekomst? Om de diagnose te overzien, te accepteren en een plaats te geven je leven kost tijd. Ook je kinderen zullen dit waarschijnlijk zo voelen.

Alle thema's van MS

Op deze website behandelen we een aantal vaste thema's rond het leven met MS. Deze thema's breiden we geregeld uit met actuele inzichten, onderzoeken en ervaringen. Kies hier de thema's die jou bezighouden. 

MS en je kind
Als je een kind hebt en je hebt MS, wat dan? Moet je hem of haar meteen vertellen dat je Multiple Sclerose hebt? Veel ouders willen de ziekte het liefst verborgen houden voor hun kinderen. Toch is dat niet altijd het beste. Een kind ziet, hoort of voelt veel en merkt dan toch vaak dat de situatie is veranderd. Met als gevolg dat ze zich soms ineens schuldig voelen aan zaken waaraan ze niets kunnen doen. Op een juiste manier met je kind praten over MS kan zowel kind als ouder helpen. Al is het moeilijk te bepalen op welke manier dat dan het best kan worden gedaan.

Tips: neem rustig de tijd. Laat je kind regelmatig terugkomen met vragen, ook al heb je er op dat moment niet zo’n zin in. Betrek je kind op zijn of haar niveau bij wat er komt kijken bij Multiple Sclerose. Vertel wat de ziekte inhoudt en vertel iets over de kans dat hij of zij het zelf ook zal krijgen. Neem je kind een keer mee naar de dokter, bijvoorbeeld alleen al om even kennis te maken.

Eén stelregel lijkt bijna altijd op te gaan; praat zo open mogelijk met je kind. Kinderen zitten steeds jonger op internet om informatie op te zoeken. Zonder context is die informatie voor hen erg moeilijk in te schatten en is er de kans dat ze die zélf, verkeerd, gaan invullen. Je helpt je kind door erover te praten, door informatie te geven en daaraan voorbeelden te koppelen uit je eigen leven. Aan de hand daarvan kan je aangeven hoe je kind je kan helpen. En vooral hoe ze niet hoeft te helpen, waardoor het mogelijke idee van je kind dat ze móet helpen minder wordt of verdwijnt.

MS en zwangerschap

Multiple Sclerose heeft geen invloed op vruchtbaarheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je tijdens de zwangerschap minder last hebt van de ziekte. Ook de kans op terugval is kleiner, terwijl deze juist weer toeneemt in de eerste drie maanden na de bevalling. Volgens het MS-fonds is de kans dat je kind een verhoogde kans op MS heeft klein; in normale gevallen is die kans 0,1%. Met een ouder die MS heeft ligt die kans tussen de 2% en 4%. MS is dus geen reden op zich om niet te proberen zwanger te worden.

Praten over kinderwens

Het is verstandig je kinderwens met je arts te bespreken, ook om te kijken of je medicijngebruik aangepast moet worden. De meeste mensen laten zich niet door MS weerhouden om kinderen te krijgen. Het lijkt wel verstandig deze wens niet alleen met partner maar ook met familie te bespreken om een zo goed mogelijke ondersteuning te kunnen organiseren. Als dat het geval is, is het beslist mogelijk om een plezierig gezinsleven op te bouwen.

Een ander aspect van MS en zwangerschap; het is goed je te bedenken of je in staat bent met deze ziekte een kind op te voeden. Met alle drukte plus de behoefte aan aandacht en zorg kunnen kinderen een extra belasting zijn. Je hebt met Multiple Sclerose nu eenmaal perioden waarin je je minder goed kan voelen. Ook kan het zijn dat de ziekte een progressief verloop kent.

MS en borstvoeding

Kiezen voor wel of niet geven van borstvoeding is een lastige afweging. Veel vrouwen willen dat graag omdat the goed is voor de baby. Aan de andere kant is het ook goed om zo snel mogelijk na de bevalling weer MS-medicijnen te nemen. Vooral ook omdat de kans op een schub in die periode wat groter is. Daarnaast kunnen sommige medicijnen in de moedermelk terecht komen. Ook hier geldt dat contact met je arts van belang is.

Uitgebreide informatie over MS&Ouderschap, MS&Zwangerschap, MS&Borstvoeding vind je in de brochure: MS, seksualiteit en ouderschap.